Enschede en omgeving

Wat is er te doen in en rond Enschede?

Enschede - Grote Kerk op de Oude MarktHieronder vind je een aantal tips over dingen die je kunt doen als je bijvoorbeeld voor een weekend of langer bij ons op kamp bent. Het overzicht is zeker niet uitputtend. Voor iedere leeftijdgroep staat er wel iets tussen. De meeste organisaties, bezienswaardigheden en attracties zijn gelinkt aan een externe website. Kijk voor websites met meer algemene informatie over Enschede en de regio Twente ook op onze pagina Links.

Buiten de genoemde bezienswaardigheden en attracties is de bosachtige omgeving van Enschede, met veel landgoederen en uitgestrekte natuurgebieden, erg geschikt voor hikes en zwerftochten. En als je wilt kun je er een grensoverschrijdende tocht van maken, de Duitse grens ligt maar op enkele kilometers van ons clubgebouw! Natuurlijk kun je de omgeving van Enschede en het Twentse landschap ook heel goed op de fiets verkennen.

De links op deze pagina zijn uitsluitend informatief bedoeld en verwijzen naar websites buiten Scouting. Een aantal sites heeft een commercieel karakter. Scouting Nanne Zwiep is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de gelinkte websites.

Ga terug naar de pagina Verhuur

 

Op loopafstand van ons clubgebouw
Recreatiepark
Het Rutbeek
Een groot recreatiegebied ten zuiden van de stad, op circa 25 minuten loopafstand van het clubgebouw. Gratis toegang, betaald parkeren. Je vind er zwemvijvers, stranden, ligweiden en speelvoorzieningen (touwcircus). Verder zijn er (betaald) allerlei outdoormogelijkheden, zoals een klimbos, paintball, survival en een waterski- en skibaan. Een kaartje met de kortste looproute vind je in de informatiemap voor huurders in onze keuken.
Kinderboerderij De Wesseler Op circa 20 minuten lopen van ons clubgebouw, met aansluitend een park, aan de rand van de stad. Veel boerderijdieren, binnen en buiten. De toegang is gratis. In het park ligt een hoge bult met een enorm grasveld.
Wissinks möl Een houten korenmolen (stenderkast) aan de Helmerstraat (bij nr 410) in de omgeving van Usselo en het Rutbeek, goed te combineren met een speurtocht voor bijvoorbeeld welpen. Toegang gratis (?). De molenaar is beperkt aanwezig (woensdagmiddag, zaterdag).
Diverse natuurgebieden De directe omgeving van Enschede is rijk aan bijzondere natuurgebieden en is erg geschikt voor hikes, speur-, zwerf- of fietstochten. Je kunt ook gebruik maken van de routes van het Wandelnetwerk Twente.

Wissinks Möl

Enschede en directe omgeving
Uit in Enschede, stad van nu Op en rond de Oude Markt is het altijd gezellig met diverse cafés en terrassen. In de binnenstad vind je uitgebreide winkelmogelijkheden en zijn er tal van evenementen. Op de website Uit in Enschede vind je alle informatie over wat je in de stad kunt doen.
Aquadrome Subtropisch zwemparadijs
Arqué Klimcentrum Indoor klimcentrum
De Museumfabriek Museum van het menselijk avontuur. Vertelt op (inter)actieve wijze aan de hand van de Twentse geschiedenis hoe de mens en natuur zich in wisselwerking met elkaar ontwikkelen.
Rijksmuseum Twenthe Museum voor beeldende kunst van de Middeleeuwen tot de 21e eeuw.
Erve de Knollenhoeve Maak een ritje met de paardentram, kijk rond op de boerderij, ga klootschieten of maak een ritje op de pony. Erve de Knollenhoeve ligt net ten zuidoosten van Enschede.
IJsbaan Twente Een overdekte 400 meter kunstijsbaan (geopend oktober-maart).
Kinepolis Megabioscoop aan de rand van de stad.
Cineast Enschede Een bioscoop in hartje stad.
Bezoekerscentrum Lammerinkswönner Boerderij (lös hoes) in het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat. Diverse activiteiten op het gebied van natuureducatie van de gemeente Enschede.
Starworld De grootste indoor paintball- en lasergame arena van Nederland.

 

Boekelo (circa 5 kilometer)
Museum Buurt Spoorweg Museumspoorlijn Boekelo – Haaksbergen (stoomtrein). Rijdt niet dagelijks.

 

Hengelo (circa 8 kilometer)
Paintball Twente Outdoor paintballen tussen Hengelo en Enschede.
De Waarbeek Familiepretpark, voornamelijk gericht op jongere kinderen
Bengeltjes Speeldorp Overdekt speelparadijs voor de jongere kinderen

 

Oldenzaal (circa 20 kilometer)
AvaTarZ Nature Park Het grootste klimbos van Nederland (en als beste getest) ligt bij recreatiepark Het Hulsbeek aan de rand van Oldenzaal.

 

Hellendoorn (circa 40 kilometer)
Avonturenpark Hellendoorn Het bekende attractiepark aan de rand van de Sallandse Heuvelrug

 

Lattrop bij Denekamp (circa 40 kilometer)
Cosmos sterrenwacht en planetarium Sterrenwacht en planetarium met activiteiten- en informatiecentrum.

 

Duitsland
Duitse vlagGa eens de grens over Vanaf ons clubgebouw is het maar een paar kilometer tot aan de Duitse grens. Fietsend of met de auto ben je er zo.
Rock’n’popmuseum Gronau (12 km) Het rock’n’popmuseum vind je aan de rand van het centrum van Gronau, net over de grens bij Enschede. Hier vind je alles over de ontwikkeling van de popmuziek in de afgelopen 100 jaar. De afstand is zo’n 12 kilometer of 20 minuten met de auto. Een Nederlandse uitleg vind je hier.
MoviePark Germany (90 km) Attractiepark op ongeveer een uurtje rijden van Enschede (bijna alleen snelweg). Voorheen bekend als Warner Brothers Movieworld.
Münster / Dortmund Met de Deutsche Bahn naar Münster (Westfalen) of Dortmund. Vertrek vanaf het Deutsche Bahn perron in NS-station Enschede Centraal (1x per uur). De reistijd naar Münster is ruim 1 uur (70 km), naar Dortmund ruim 2 uur (125 km). Koop de kaartjes bij de Deutsche Bahn, dat is een stuk goedkoper dan via de NS! Op het station staat een automaat van DB.
Dierentuin Nordhorn (40 km) Een dierentuin in de Duitse stad Nordhorn, net over de grens bij Denekamp, op zo’n 40 minuten rijden van Enschede.