Veelgestelde vragen

V:

Is er scouting tijdens vakanties?

A:

Er is normaal gesproken geen scouting tijdens de volgende vakanties:

Vakantie of weekend Uitzondering
Hemelvaartweekend
Pinksterweekend welpen hebben pinksterkamp
Zomervakantie scouts, rowans & sherpa's en stam hebben zomerkamp
Kerstvakantie soms is er een winterkamp voor 15+ leden

Tijdens andere vakanties of weekenden, zoals de voorjaars-, mei- en herfstvakantie of Pasen, draaien de speltakken normaal gesproken gewoon door. Maar er zijn altijd uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld als Koningsdag op zaterdag valt. Ook kan het voorkomen dat er een 'gewone' zaterdag uitvalt doordat de leiding een andere activiteit heeft.

Over de exacte vakantiedata, een opkomst die niet doorgaat, gewijzigde tijden of een andere verzamelplek ontvang je altijd bericht. Bij de jongste speltakken gebeurt dat altijd via een brief of e-mail. Bij de oudere speltakken hangt dat van de situatie af en gebeurt er veel meer in onderling overleg.

Afwijkende opkomsttijden, vakanties, andere verzamellocaties en bijzondere activiteiten zoals kampen worden zoveel mogelijk verwerkt in onze jaarkalender.

V:

Hoe kan ik de (bege)leiding bereiken?

A:

Uit privacyoverwegingen staan de gegevens van onze (bege)leiding, zoals adressen, telefoonnummers en e-mailadressen, niet op onze website.

Nieuwe leden ontvangen bij de eerste kennismaking een informatieblad met daarop de gegevens van het eigen leidingteam. Onder brieven over activiteiten staan ook regelmatig de actuele gegevens van de leiding vermeld. Bij de 15+ speltakken worden de gegevens onderling uitgewisseld. Daar wordt onder meer gebruik gemaakt van Whatsappgroepen en e-mail.

Natuurlijk is onze (bege)leiding altijd bereikbaar voor, tijdens en na de opkomsten. Mailen is ook mogelijk via het algemene mailadres info@nannezwiep.nl. Vermeld dan even voor wie het bericht bestemd is.

V:

Waar geef ik een wijziging van mijn gegevens door?

A:

Een wijziging van je persoonlijke gegevens geef je door aan je eigen speltakleiding.

Als het om jouw adresgegevens gaat zorgen zij ervoor dat het secretariaat de wijziging ontvangt. Als het gaat om gezondheid of andere bijzonderheden, dan blijven die normaal gesproken binnen de eigen speltak. Bij gezamenlijke activiteiten kan het wel nodig zijn de gegevens te delen, bijvoorbeeld met een ander leidingteam.

Geef wijzigingen altijd zo snel mogelijk door. Zo voorkom je dat je informatie mist door een verkeerd adres of dat de leiding niet op de hoogte is van jouw situatie.

V:

Hoeveel bedraagt de contributie?

A:

Op de pagina Lidmaatschap en financiële zaken lees je alles over de contributie.

De contributie moet vooraf per jaar of per half jaar worden overgemaakt.

Daarom ontvangt iedereen elk jaar in juni en in december een herinnering om de contributie over te maken. Daarop staat het contributiebedrag per jaar en het rekeningnummer van de Vereniging Scouting Nanne Zwiep.

V:

Overvliegen – Wanneer ga je over naar de volgende leeftijdsgroep?

A:

overvliegenAls je oud genoeg bent ga je over naar de volgende leeftijdsgroep. In scoutingtaal noemen we dat overvliegen naar de volgende speltak.

Het overvliegen gebeurt op 2 vaste momenten per jaar, namelijk rond eind september/begin oktober en rond eind januari/begin februari. Als het bijna zover is, neemt de (bege)leiding contact met jou of jouw ouders op. Dat gebeurt normaal gesproken zo snel mogelijk na de eerste opkomst na de zomervakantie of na de kerstvakantie.

Voor het overvliegen moet je altijd een bepaalde leeftijd hebben bereikt. Eerder overvliegen kan niet.  Je kunt in overleg met je leiding wel later overvliegen. Dan moet je wel wachten tot het volgende overvliegmoment, want tussendoor overvliegen kan niet. Dit zijn de leeftijden:

Speltak Overvliegen vanaf
Bevers naar welpen 7 jaar
Welpen naar scouts 11 jaar
Scouts naar rowans & sherpa's 15 jaar
Rowans & sherpa's naar stam 18 jaar

 
Het overvliegen van de bevers en welpen gebeurt met een korte ceremonie. We maken er bewust geen uitgebreid programma van, omdat voor sommige kinderen het overgaan naar de volgende leeftijdsgroep al spannend genoeg is. Bij de oudere speltakken is er geen ceremonie, op de overvliegdatum begin je gewoon bij de volgende speltak.

Na het overvliegen draag je het uniform van je vorige speltak tot je bij de nieuwe speltak wordt geïnstalleerd.

Voor overvliegers is altijd plaats, ook als er een wachtlijst is bij de volgende speltak.

V:

Wat is een speltak?

A:

Speltak is een scoutingwoord voor leeftijdsgroep. In onze groep kennen we de bevers, welpen, scouts, rowans & sherpa's en stamleden. Onze welpenspeltak bestaat uit twee welpenhordes. Kijk voor een overzicht op de pagina Overzicht speltakken.

V:

Wat is een gorillatocht?

A:

Gorillatocht 2010 - winnende groepEen gorillatocht is een tocht die je ’s avonds in een groepje loopt. De route wordt op de kruispunten aangegeven met reflecterende plaatjes, die oplichten als je er met je zaklamp op schijnt. Onderweg kun je gorilla’s tegenkomen. De gorilla's lopen, fietsen of rijden op de route en proberen zoveel mogelijk deelnemers af te schijnen. Elke keer dat je wordt afgeschenen, kost je dat straftijd. Dat wordt genoteerd op je aftekenkaart. De bedoeling is dus dat je de route loopt en daarbij zo min mogelijk door de gorilla's opgemerkt wordt. Dus duik je voor iedere auto, fietser of wandelaar weg in een droge (of natte) sloot of achter een dikke boom. Of staan de gorilla’s je achter die bomen op te wachten?

Onze groep organiseert jaarlijks een grote gorillatocht voor scouts, rowans & sherpa's, stamleden en leiding. Dat gebeurt meestal in de winterperiode, omdat het dan lang donker is. Voor de veiligheid is de samenstelling van elk groepje gemengd (dus scouts, rowans & sherpa's, stamleden en leiding door elkaar). De groepjes bestaan meestal uit 6 tot 8 personen.

Af en toe wordt er ook een kleinere gorillatocht georganiseerd door een speltak. Zo hebben de welpen soms een gorillatochtje dat meer op hun leeftijd is afgestemd.

V:

Heb je op kamp een reisverzekering nodig?

A:

Onze groep sluit geen reis- en bagageverzekering af voor de deelnemers aan een kamp.

In bepaalde gevallen kan het wel wenselijk of zelfs noodzakelijk zijn dat je zelf een reis- en/of bagageverzekering afsluit. Dat geldt zeker als het kamp in het buitenland plaatsvindt. In het buitenland zijn bijvoorbeeld medische kosten lang niet altijd (volledig) gedekt. Voor het afsluiten van een reis- en/of bagageverzekering ben je zelf verantwoordelijk.

Heb je al een doorlopende verzekering? Check dan of deze ook geldt voor het land waarin het kamp wordt gehouden én waar je doorheen reist en of bijvoorbeeld 'bijzondere sporten' gedekt zijn.

Als scout kun je via Scouting Nederland voor een gunstig tarief een reis- en bagageverzekering afsluiten. Dat is ook mogelijk als je (nog) geen lid bent van Scouting, maar wel meegaat op kamp. Meer informatie hierover vind je op de website van Scouting Nederland. Je kunt je aanmelden via Scouts Online. Doe dat wel uiterlijk 1 dag vóór vertrek.

V:

Verhuren jullie ook tenten of andere materialen?

A:

Nee. Wij verhuren geen tenten, pionierhout of ander materiaal (en deze worden ook niet uitgeleend). Er zijn wel andere scoutinggroepen die dat doen, ook in onze regio.

Wij verhuren alleen ons clubgebouw aan andere scoutinggroepen. Lees daarover meer op de pagina Verhuur clubgebouw.

V:

Wie ontvangt onze groepspagina’s in Scouting Magazine?

A:

Voorblad Scouting Nanne Zwiep Magazine, 1e jaargang, nummer 1Sinds het tweede kwartaal van 2017 vind je in het hart van Scouting Magazine 4 pagina's van en voor onze eigen groep. Ons eigen Scouting Nanne Zwiep Magazine dus! Hiernaast zie je de voorpagina van nummer 1, voorjaar 2017.

De vormgeving en invulling van het Scouting Nanne Zwiep Magazine gebeurt door onze groep. Wij leveren de pagina's volledig opgemaakt aan bij de redactie van Scouting Magazine. De 4 pagina's worden dan als extra middenblad toegevoegd aan de Scouting Magazines die voor de leden van onze groep bestemd zijn. Die pagina's zijn dus alleen zichtbaar voor onze eigen leden. Zo krijgt elke scoutinggroep zijn eigen pagina's in het landelijke blad.

In het Scouting Nanne Zwiep Magazine brengen we zoveel mogelijk de activiteiten van het voorgaande kwartaal in beeld. Met veel foto's en weinig tekst. Het beeldmateriaal zou voor zichzelf moeten spreken.

Handig om te weten: De deadline voor het aanleveren van het definitieve materiaal aan Scouting Magazine ligt ruim een maand voor de verschijningsdatum van het blad. Het is dus niet mogelijk om heel recent materiaal te plaatsen. Voor het geven van informatie is het Magazine daardoor minder geschikt. Ook voor de meest actuele foto's moet je dus echt op deze website zijn.