Scouting Academy

Ontwikkel je bij Scouting!

Scouting Academy is het landelijke opleidingsprogramma voor alle vrijwilligers binnen Scouting.

Op deze pagina lees je wat Scouting Academy voor jou als vrijwilliger binnen onze groep kan betekenen, hoe je jezelf kunt kwalificeren en hoe je je verder kunt ontwikkelen.

Wil je een toelichting, meer informatie of gewoon direct aan de slag? Neem dan contact op met een van onze praktijkbegeleiders.
[spacer]

Wat is Scouting Academy?
Kwalificatieteken leider bevers welpen scouts

Binnen Scouting vinden we deskundige leiding en een deskundige organisatie heel belangrijk voor een goede kwaliteit van het Scoutingspel. Als vrijwilliger bij Scouting ben je namelijk een onmisbare schakel bij de persoonlijke ontwikkeling van de jeugdleden. Ook heb je kennis en vaardigheden nodig om goed te kunnen functioneren binnen je leidingteam of als bestuurslid. Daarom is het belangrijk dat je je blijft ontwikkelen.

Scouting Academy biedt jou daarvoor de mogelijkheden. Het is een landelijk opleidingsprogramma, dat bedoeld is om het beste uit alle vrijwilligers te halen. Scouting Academy is dus niet één training of opleiding, maar een systeem waarbinnen jezelf je weg kiest om je verder te ontwikkelen. De praktijkbegeleider is ervoor om je de weg te wijzen en te ondersteunen binnen dat systeem.
[spacer]

[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″]
[row_in][span3][button text=”Trainingskalender” link=”https://www.nannezwiep.nl/praktisch/scouting-academy/trainingskalender/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][/span3][/row_in]
[/lazy_load_box]
[spacer][spacer]

Wat betekent Scouting Academy voor jou?

Scouting Academy is bedoeld voor alle vrijwilligers binnen Scouting. Leidinggevenden maken daar het grootste deel van uit. Daarom is de uitleg toegespitst op hun kwalificatiemogelijkheden.

Voor andere vrijwilligers, zoals bestuursleden, is de werkwijze iets anders van opzet. Zij kennen geen kwalificatiekaart voor hun functie. Er worden binnen Scouting Academy wel op hun functie toegespitste trainingen aangeboden.

 

Ontwikkel je bij Scouting
Binnen Scouting Academy staat jouw ontwikkeling centraal. De eerste stap binnen Scouting Academy is dat je bekijkt welke talenten en vaardigheden je al hebt en wat je nog kunt verbeteren om voldoende deskundigheid te krijgen. Door een Talent Ontwikkel Plan (TOP) op te stellen, maak je voor jezelf duidelijk waaraan je wilt werken en ontwikkel je je bewust. Daarbij gaat het in de eerste plaats om het verwerven van de competenties (een combinatie van kennis, vaardigheden en houding) die nodig zijn om jouw functie binnen Scouting goed te kunnen vervullen. Als je die allemaal beheerst en weet toe te passen, kun je je kwalificeren voor jouw functie. Je wordt dan gekwalificeerd leidinggevende. Dan heb je de tweede stap ook al gezet.

Binnen Scouting zijn er verder diverse andere mogelijkheden om je te ontwikkelen en/of te kwalificeren. Zo kun je je verdiepen in onderwerpen die jou interesseren. Denk aan een training EHBO of een workshop pionieren of kampvuur leiden. Ook kun je bijvoorbeeld de kwalificatie ‘Op kamp’ halen. Dit zijn allemaal mogelijke vervolgstappen. Het is aan jou hoe ver je daar in wilt gaan: jouw interesses en wensen staan voorop. Vervolgstappen is ook eigenlijk niet het juiste woord. Je kunt deze trainingen namelijk al volgen als je nog niet gekwalificeerd bent. Vaak is het wel handig om eerst je kwalificatie als leidinggevende af te ronden.

Naast jouw eigen deskundigheid kun je ook nog bekijken hoe jouw leidingteam ervoor staat. Binnen je team kun je elkaar natuurlijk heel goed aanvullen qua vaardigheden, ook al ben je niet allemaal op elk punt even deskundig. Maar misschien missen jullie samen ook nog wel enkele competenties. Als team kun je dan werken aan het verbeteren van jullie teamcompetenties. Dat kan bijvoorbeeld een reden zijn dat jij ervoor kiest een bepaalde verdiepingstraining te volgen.

 

Doelgericht ontwikkelen
De basis van Scouting Academy is dat je niet opnieuw hoeft te leren wat je al kunt. Of je iets geleerd hebt binnen of buiten Scouting maakt niet uit. Op school of in je werk heb je waarschijnlijk al vaardigheden ontwikkeld die je binnen jouw functie kunt gebruiken.  Andersom kun je wat je binnen Scouting leert ook weer buiten Scouting gebruiken.

Het leren doe je op de manier die het beste bij jou past. Natuurlijk doe je al veel ervaring op in de praktijk, gewoon door mee te doen in de groep. Verder kun je trainingen volgen, stage lopen bij een andere speltak of een andere scoutinggroep of je thuis verdiepen in een onderwerp. Ook leer je door bijvoorbeeld mee te gaan naar een regioraad of mee te doen of mee te organiseren aan een regionale of landelijke activiteit.

 

Je doet het niet alleen
Bij het vinden van jouw weg binnen Scouting Academy wordt je ondersteund door een praktijkbegeleider van onze groep. Verderop lees je meer over de rol van de praktijkbegeleider.
[spacer]

Van basisleiding naar gekwalificeerd leidinggevende

Als je net bent begonnen in de leiding vind je het belangrijkste onderdeel van Scouting Academy waarschijnlijk jouw kwalificatie als leidinggevende. Hieronder lees je hoe dat in zijn werk gaat.

 

Basisniveau
Als je als vrijwilliger binnen Scouting aan de slag gaat, dan begin je op het basisniveau. Daarvoor moet je minimaal aan de volgende instapeisen voldoen:

Verder gelden er leeftijdseisen en moet je bereid zijn je voor de functie in te zetten, je te kwalificeren en je te blijven ontwikkelen. Ook moet je als leidinggevende bereid zijn het uniform te dragen, om zo de onderlinge verbondenheid uit te stralen.

De groepsbegeleider van onze groep stelt vast of een beginnend vrijwilliger aan de instapeisen voldoet. Dat is een voorwaarde om op een verantwoorde manier als leidinggevende op basisniveau aan de slag te gaan. Tijdens de introductieperiode kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je nog niet aan alle eisen voldoet en dus geen verantwoording als leidinggevende mag dragen.

 

Gekwalificeerd niveau
Scouts
Om je taak als leidinggevende goed uit te kunnen voeren heb je bepaalde vaardigheden en kennis nodig. Ook je houding is belangrijk. Alles bij elkaar noemen we dat het competentieniveau dat je als leidinggevende nodig hebt. Als je dat niveau hebt behaald en weet toe te passen, dan wordt dat gewaardeerd en erkend. Je bent dan gekwalificeerd.

Heb je het gewenste niveau nog niet gehaald, dan kun je je kennis, vaardigheden en houding ontwikkelen. Daarin wordt je ondersteund door de praktijkbegeleider.[spacer]

• Kwalificatiekaart en deelkwalificaties
Alle eisen voor een functie en de competenties die je nodig hebt zijn per functie uitgewerkt in een kwalificatiekaart met kwalificatie-eisen. Op die kaart zijn de kwalificatie-eisen opgedeeld in blokken, de zogenaamde deelkwalificaties. Per deelkwalificatie zijn de competenties uitgewerkt van de kennis (K), vaardigheden (V) en houding (H) die je nodig hebt.

Dit zijn de 12 deelkwalificaties voor (bege)leiding:

1 Spelvisie en spelaanbod
2 Scouting in de samenleving
3 Scouting Academy
4 Leeftijdseigene
5 Activiteitenwensen en spelideeën
6 Programmeren
7 Motivatietechnieken en groepsproces
8 Veiligheid
9 Presenteren en uitleggen van activiteiten
10 Gewenst gedrag
11 Evalueren van activiteiten
12 Gespreks- en overlegvaardigheden

[spacer]Omdat de deelkwalificaties erg afhankelijk zijn van de leeftijden van de jeugdleden, zijn die per speltak anders ingevuld. De kwalificatie-eisen voor de drie jongste leeftijdsgroepen (bevers, welpen en scouts) komen voor een groot deel overeen. Hetzelfde geldt voor de eisen voor de twee oudste leeftijdsgroepen (explorers en roverscouts). Daarom zijn er 2 kwalificatiekaarten ontwikkeld: één voor leiding van bevers, welpen en scouts en één voor begeleiding van explorers en roverscouts. Je vindt ze hieronder als invulbare pdf-bestanden.
[page_block hash_id=’kwalificatiekaarten’][spacer]

[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″]
[row_in][span3][button text=”Kwalificatiekaart – BWS” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/10/Kwalificatiekaart-teamleider-bevers-welpen-scouts_formulier.pdf” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]

[/span3][span3][button text=”Kwalificatiekaart – ER” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/10/Kwalificatiekaart-teamleider-explorers-adviseur-roverscouts_formulier.pdf” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][/span3][/row_in]
[/lazy_load_box]

 

• Verschillen tussen de speltakken
Binnen de 2  kwalificatiekaarten voor leiding zijn er nog wel verschillen tussen de speltakken. Bij de bevers heb je bijvoorbeeld een andere aanpak, een ander activiteitenaanbod en een ander progressiesysteem dan bij de scouts. Dat komt bij het afvinken van de competenties aan de orde en is bijvoorbeeld van belang bij speltakverhuizers.[spacer]

• Teamleiderskwalificatie
Hierover lees je meer onder [button text=”Overige kwalificaties” link=”#overige kwalificaties” style=”default” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”circle-arrow-right”] [spacer]

• Aan het werk met de kwalificatiekaart
Op de kwalificatiekaart voor jouw functie kun je per competentie afvinken of je deze beheerst. Doe dat eerst alvast eens voor jezelf. Dan heb je een idee waar je staat.
Maak dan een afspraak met de praktijkbegeleider om de kaart en de competenties samen met hem of haar af te vinken. Eigenlijk ben je dan bezig met het uitwerken van jouw Talent Ontwikkel Plan (TOP). Voor de competenties die je nog niet beheerst spreek je af hoe je die wilt behalen. Bijvoorbeeld in de praktijk of door het volgen van een training.
Na verloop van tijd bekijk je opnieuw waar je staat en dan herhaalt het proces zich. Als je alle competenties van een deelkwalificatie beheerst, kent de praktijkbegeleider de deelkwalificatie toe in SOL.[spacer]

• Het ontwikkelen van competenties
Zoals gezegd zijn er verschillende manieren om je competenties te ontwikkelen. Je leert bijvoorbeeld al veel in je eigen leidingteam. Maar het is ook goed om eens verder te kijken dan je eigen speltak of groep. Voor alle deelkwalificaties zijn er bijvoorbeeld regelmatig trainingen. Dat worden module-trainingen genoemd. De 12 modules komen overeen met de 12 deelkwalificaties. De module-trainingen worden soms per module aangeboden (bijvoorbeeld 1 op een avond), maar soms ook met een aantal tegelijk (bijvoorbeeld 6 in een weekend).

Enkele modules lenen zich er goed voor om via e-learning (een deel van de) kennis op te doen. Denk aan de modules Spelvisie en Spelaanbod (1) en Scouting Academy (3) en de geschiedenis van Scouting (2). Scouting Nederland biedt verschillende e-learning tools aan op haar website.

[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″]
[row_in][span3][button text=”E-learning tools” link=”https://www.scouting.nl/scoutingacademy/toolkit/e-learning” style=”default” size=”small” target=”_blank” rel=”noopener” display=”block” icon=”no”][/span3][/row_in]
[/lazy_load_box][spacer][spacer]

• Trainingskalender
Op de trainingskalender vind je de trainingen die de komende tijd in onze omgeving op de agenda staan. Voor de trainingen werken de scoutingregio’s samen. Het kan dus zijn dat je voor een avond- of weekendtraining buiten onze eigen regio terecht komt.[spacer]

• Training volgen? Overleg met de praktijkbegeleider!
Het volgen van module-trainingen gebeurt altijd in overleg met de praktijkbegeleider. Deze moet ervan op de hoogte zijn dat je een training gaat volgen, onder meer om op de hoogte te blijven van jouw vorderingen. Voor jou is belangrijk dat de groep de kosten van de training alleen betaalt als je toestemming voor deelname hebt van de praktijkbegeleider.[page_block hash_id=’overige kwalificaties’]
[spacer]

Overige kwalificaties

Binnen Scouting Academy staat jouw ontwikkeling centraal. Naast je kwalificatie als (bege)leider kun je diverse andere kwalificaties halen. De belangrijkste staan hieronder op een rij.[spacer]

Gekwalificeerd teamleider of adviseur
Voor teamleiders en de adviseur roverscouts bestaan aparte kwalificaties. De eisen daarvoor staan op de kwalificatiekaarten voor (bege)leiding per deelkwalificatie aangegeven. Er zijn enkele deelkwalificaties waar geen extra eisen voor teamleiders gelden. Je kunt je alleen kwalificeren als teamleider of adviseur als je gekwalificeerd leidinggevende bent.
[spacer]

 Kwalificaties ‘Op kamp’
Kwalificatieteken Op kamp - Kamperen en expeditieDeze kwalificaties richten zich op de competenties die nodig zijn om op een verantwoorde manier op kamp te gaan. Er zijn 2 kwalificatiekaarten ‘Op kamp’ voor leidinggevenden én er is een aparte kwalificatie voor roverscouts:

    • Logeren en bivak (bevers en welpen)
    • Kamperen en expeditie (scouts, explorers en adviseur roverscouts)
    • Roverscouts
      Voor roverscouts bestaat er een aparte kwalificatie ‘Op kamp’. Het verschil met de andere kampkwalificaties zit er met name in dat roverscouts geen leidinggevende rol hebben. Het (bege)leiden van jeugdleden is daarom geen onderdeel van de kwalificatie.

[spacer][lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″]
[row_in][span3][button text=”Kwalificatiekaart Op Kamp – Logeren en bivak” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/10/Kwalificatiekaart-Op-kamp-Logeren-en-bivak-bevers-en-welpen-def.pdf” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]

[/span3][span3][button text=”Kwalificatiekaart Op Kamp – Kamperen en expeditie” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/10/Kwalificatiekaart-Op-kamp-Kamperen-en-expeditie-begeleiding-scouts-of-explorers-adviseurs-roverscouts_formulier.pdf” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”] [spacer]

[/span3][span3][button text=”Kwalificatiekaart Op Kamp – Roverscouts” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/10/Kwalificatiekaart-Op-kamp-Roverscouts_formulier.pdf” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][/span3][/row_in]
[/lazy_load_box][spacer]

• Instapeisen
Voordat je je als leidinggevende kunt kwalificeren voor 1 van de kwalificaties ´Op kamp´, moet je in ieder geval over de volgende competenties voor leidinggevenden beschikken:
• Spelvisie en spelaanbod (deelkwalificatie 1)
• Leeftijdseigen kenmerken van jouw leeftijdsgroep (deelkwalificatie 4)
• Programmeren (deelkwalificatie 6)
• Presenteren en uitleggen van activiteiten (deelkwalificatie 9)

Ook moet je als leidinggevende minimaal de volgende ervaring hebben opgedaan:
• Bevers: ten minste 2 logeerpartijen met minstens 1 overnachting
• Welpen: ten minste 1 (zomer)kamp met minstens 4 overnachtingen
• Scouts: ten minste 1 (zomer)kamp of expeditie met minstens 4 overnachtingen

Voor roverscouts geldt een eenvoudiger instapeis: je moet ervaring hebben opgedaan bij ten minste 1 (zomer)kamp van de roverscouts met minstens 4 overnachtingen. Omdat je geen leidinggevende rol hebt, zijn de deelkwalificaties voor leidinggevenden niet nodig.[spacer]

• Algemene competenties
Er gelden voor alle kwalificaties ‘Op kamp’ 3 deelkwalificaties met algemene competenties waarover je moet beschikken:
• Organisatie van een kamp
• Programma op kamp
• Veiligheid en gezondheid op kamp[spacer]

Verdiepingen
Daarnaast moet je naast het instapniveau en de algemene competenties over een aantal aanvullende competenties te beschikken. Deze worden ‘verdiepingen’ genoemd. Voor de bevers en welpen gaat het om minstens 3 verdiepingen, voor de scouts om minstens 4 en voor begeleiding van explorers/roverscouts over minstens 5. Als roverscout moet je minimaal over 4 verdiepingen beschikken (uit elk onderwerp 1).

De verdiepingen richten zich op de 3 deelkwalificaties van de algemene competenties:
• Organisatie van een kamp
• Programma op kamp
• Veiligheid en gezondheid op kamp
Daarnaast zijn er verdiepingen die zich richten op scoutingtechnieken.

Voor een deel komen de verdiepingen overeen, maar er zijn verschillen tussen de speltakken. Sommige verdiepingen zijn specifiek op 1 speltak gericht.
[spacer]

Gilwell training
Bij Scouting werk je vaak samen in een team of in een groep. Goed samenwerken en communiceren is dan ook heel belangrijk. In een Gilwell training krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en drijfveren, en zo leer je jezelf beter kennen. Tijdens de training kies je zelf in welke mate en wanneer jij uitdagingen aangaat en leer je aan de hand van drie kernwoorden: Ontmoeten, Ontdekken en Ontwikkelen.
[spacer]

Diverse (specialistische) vervolg- en verdiepingstrainingen en workshops
Binnen Scouting worden er regelmatig trainingen en workshops aangeboden, soms in samenwerking met deskundige partijen. Denk hierbij aan pionieren, hakken en zagen en andere scoutingtechnieken, omgaan met kinderen met beperkingen en diverse andere trainingen die jouw deskundigheid bevorderen. Er zijn ook trainingen en workshops speciaal gericht op bestuursfuncties.

Tijdens landelijke evenementen als de Scoutiviteit (trainingsevenement voor alle vrijwilligers binnen Scouting) en de Scout-In (festival voor alle leidinggevenden, kaderleden, vrijwilligers en roverscouts van Scoutinggroepen en regio’s) kun je vaak ook specialistische trainingen volgen. De Scoutiviteit wordt alle even jaren gehouden, de Scout-In alle oneven jaren.
[spacer]

Omzetten externe certificaten
Soms kun je extern behaalde certificaten om laten zetten naar een kwalificatie. Voorbeelden hiervan zijn de kwalificaties Zendamateur Full, Zendamateur Novice, BHV, EHBO en Reanimatie. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat? Neem dan contact op met de praktijkbegeleider.
[spacer]

Kwalificatietekens

Kwalificatietekens Scouting AcademyAls je gekwalificeerd leider, begeleider of teamleider bent, dan mag je een kwalificatieteken op je uniform dragen. Dat geldt ook als je een kwalificatie ‘Op kamp’ hebt behaald of als je bijvoorbeeld een gekwalificeerd trainer, praktijkbegeleider of regio-organisator bent.

Het kwalificatieteken wordt door de groep uitgereikt.

Bekijk het overzicht van kwalificatietekens door op de afbeelding hiernaast te klikken.
[spacer][page_block hash_id=’praktijkbegeleider’]

Praktijkbegeleider en praktijkcoach

De praktijkbegeleiders van onze groep en de praktijkcoaches van onze regio hebben een belangrijke rol binnen Scouting Academy. De praktijkbegeleiders zijn jouw eerste  aanspreekpunt voor alle vragen over Scouting Academy. Hieronder lees je wat de taken van de praktijkbegeleiders en praktijkcoaches zijn.
[spacer]

De praktijkbegeleider
Als je aan de slag wilt met Scouting Academy, dan doe je dat niet alleen. De praktijkbegeleider van onze groep helpt jou om te bekijken waar je staat, wat je wilt ontwikkelen en hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je maakt dus eigenlijk samen je Talent Ontwikkel Plan (TOP). Zodra je daarmee aan de slag gaat, begeleidt en coacht de praktijkbegeleider je in het behalen van jouw competenties en beoordeelt hij of zij of je deze beheerst. Zo werk je samen aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Als de praktijkbegeleider van oordeel is dat je jouw competenties voldoende beheerst, legt hij of zij via SOL een aanvraag tot kwalificatie voor aan de praktijkcoach. Daarover lees je hieronder meer.

Binnen onze groep zijn de volgende praktijkbegeleiders actief:
– Marcel Dijkstra
– Erwin Meijer (aspirant)
– Bea Borbely (aspirant)

Erwin en Bea werken nog aan hun kwalificatie als praktijkbegeleider.
[spacer]

De praktijkcoach
Voor het toekennen van kwalificaties werkt de praktijkbegeleider samen met de praktijkcoaches van de regio. De praktijkbegeleider kan zelf (deel)kwalificaties beoordelen en toekennen, maar de eindbeoordeling gebeurt altijd door een praktijkcoach. Dat bevordert een uniforme werkwijze en de objectiviteit van de beoordeling.

Dat werkt zo. Samen met de praktijkbegeleider heb je gewerkt aan jouw ontwikkeltraject, bijvoorbeeld om gekwalificeerd leider te worden. Als je aan het eind van dat traject bent gekomen, vraagt de praktijkbegeleider voor jou de kwalificatie aan bij de praktijkcoach. Dat gebeurt via SOL. Alleen een praktijkbegeleider van onze groep kan dat doen. Hij of zij kan de aanvraag ook toelichten. De praktijkcoach beoordeelt vervolgens de aanvraag. Het is mogelijk dat hij of zij daarvoor contact met jou opneemt voor een gesprek of zelfs voor een praktijkopdracht. Als de praktijkcoach zich heeft overtuigd van jouw deskundigheid, kent hij of zij de kwalificatie toe en registreert die in SOL.

De gegevens van de praktijkcoaches vind je op de website van onze regio. In principe heb je zelf geen contact met de praktijkcoaches, behalve als zij jou benaderen voor de beoordeling.[spacer][spacer]

Begrippen

[page_block hash_id=’SOL’][spacer]

Scouts Online (SOL)

Scouts Online (afgekort: SOL) is de digitale ledenadminstratie van Scouting Nederland. Hierin worden alle gegevens van de leden bijgehouden.

SOL is ook erg belangrijk voor Scouting Academy. Naast je persoonlijke gegevens wordt namelijk ook bijgehouden welke (deel)kwalificaties je hebt behaald. Zodra jou een (deel)kwalificatie is toegekend, kun je dat bijvoorbeeld terugzien in SOL. Hetzelfde geldt voor de registratie van jouw VOG. Het aanvragen en toekennen van kwalificaties door de praktijkbegeleider en de praktijkcoach gebeurt ook via het digitale systeem van SOL. Verder kun je je in SOL inschrijven voor trainingen, maar ook voor grote Scoutingevenementen zoals de Scout-In of de Wereld Jamboree.

Ieder lid heeft de mogelijkheid om zijn eigen gegevens in SOL in te zien. Je kunt daarvoor een account aanmaken via de website van Scouting Nederland. Je kunt zelf ook bepaalde gegevens wijzigen. Vaak is het handiger om dat via de secretaris te doen, zodat de groep ook actief kennis neemt van bijvoorbeeld jouw adresverandering.

[page_block hash_id=’VOG’][spacer]

De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een bepaalde taak of functie in de samenleving. De VOG wordt na een onderzoek van jouw justitiële verleden afgegeven door Justis. Dat is een onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat van belang is voor jouw functie binnen Scouting.

Binnen Scouting is het hebben van een VOG al jarenlang een instapeis voor nieuwe leiding.

Onze groepsbegeleider bereidt namens de vereniging de aanvraag voor jouw VOG voor. Dat gebeurt digitaal. Voor verenigingen als een scoutinggroep (en ook voor jou) zijn er dan geen kosten aan verbonden. Na de voorbereiding door de groepsbegeleider ontvang jij een e-mail waarmee je de VOG-aanvraag met jouw DigiD kunt bevestigen. Doe dat wel snel, anders vervalt de link! De VOG krijg je per post toegestuurd en lever je in bij de groepsbegeleider. De vereniging registreert de VOG dan in Scouts Online (SOL).