Zoals je een sportclub herkent aan de kleuren van de sportkleding, zo herken je een scoutinggroep aan zijn uniform. Gelijke kleding (uniforme kleding) hoort bij Scouting. Juist door het uniform zijn we wereldwijd voor iedereen al meer dan 100 jaar herkenbaar als scouts. Dat uniform ziet er trouwens niet meer uit zoals 50 of 100 jaar geleden. We dragen echt geen korte broek en kniekousen meer en de kinderen lopen ook niet strak in het pak, al wordt dat soms nog wel gedacht. Het moderne uniform (ook wel ‘Scoutfit‘ genoemd) kun je beter zien als gemakkelijke en stevige speelkleding, die vooral een stootje kan hebben en ook nog eens smerig mag worden.
We dragen het uniform, omdat we voor iedereen herkenbaar willen zijn als scoutinggroep en om eenheid en gelijkheid uit te dragen, zowel binnen onze groep als naar buiten toe. Bovendien laat je zo zien dat je lid bent van een wereldwijde vereniging met meer dan 40 miljoen leden. Het uniform wordt bij ons tijdens alle groepsactiviteiten gedragen. Alleen als we op kamp zijn en op erg warme dagen gelden andere afspraken.
Sinds 20 september 2009 is de kledinglijn van Scouting Nederland vernieuwd. De oude uniformblouses worden niet meer verkocht, maar mogen nog wel worden gedragen.
Hieronder vind je eerst een beschrijving van het uniform. Daarna volgt een overzicht van de kleding per speltak (leeftijdsgroep), zoals je die bij de installatie nodig hebt.
Klik hieronder om snel naar het kledingoverzicht van een speltak te gaan:
• | Bevers |
• | Welpen |
• | Scouts |
• | Rowans & Sherpa’s |
• | Stam |
[spacer]
• Belangrijk!
Het uniform is voor een groot gedeelte te koop bij de ScoutShop. Maar niet alles! Soms wijkt onze kleding af van de Scoutfit of is iets groepsgebonden. Dan moet je juist bij de eigen leiding zijn. Voor groepskleding zijn er jaarlijks bestelrondes. Ook is er vaak goede tweedehands kleding beschikbaar. Lees hieronder meer.
Klik hier om rechtstreeks naar de pagina over onze groepskleding te gaan:
[spacer]
[spacer]
Aan het uniform kun je in één oogopslag zien met wie je te maken hebt, zoals bij welke speltak iemand zit en bij welke scoutinggroep hij of zij hoort. Tijdens een internationaal kamp kun je meestal direct zien uit welk land een scout komt, want ieder land heeft zijn eigen gewoontes, ook op het gebied van het uniform. • De das en dasring • Vriendschapsknoop • Hoofddeksels • En verder Bij het uniform mag onze donkerblauwe groepssweater of een andere donkerblauwe trui worden gedragen. De groepssweater is uitgevoerd met het logo van onze groep en is regelmatig tijdens bestelrondes verkrijgbaar. Zodra er een nieuwe bestelronde is, ontvangt iedereen bericht. Lees meer onder het kopje Groepskleding. • Zakmes • Kampvuurdeken Heb je belangstelling voor een kampvuurdeken? Neem dan contact op met Marcel Dijkstra via info@nannezwiep.nl.• De blouse
De basis van ons uniform is de blouse. In Nederland draagt elke leeftijdsgroep zijn eigen kleur. De bevers felrood, de welpen groen, de scouts beige en de rowans, sherpa’s en stam brique (= steenrood). Ook draagt elke speltak een eigen speltakteken. Dat is een badge die op de blouse wordt gedragen. Je kunt daardoor direct zien met welke speltak je te maken hebt. De leiding van de speltakken draagt bij onze groep dezelfde kleur blouse als de kinderen.
Aan de kleur of kleuren van de groepsdas kun je zien bij welke scoutinggroep iemand hoort. De meeste groepen in Nederland hebben een eigen kleurencombinatie, maar soms wordt ook een landelijke das gedragen. Onze groep draagt een roodblauwe das. De linkerhelft is rood, de rechter blauw.
In veel landen heeft elke scoutinggroep zijn eigen kleur das, net zoals in Nederland. Maar er zijn ook landen waar bijvoorbeeld iedere speltak een eigen kleur das heeft (zoals Duitsland) of waar iedereen de nationale das draagt (zoals Liechtenstein). Wist je trouwens dat de nationale das van Liechtenstein en onze groepsdas precies dezelfde kleuren hebben?De punten van de das houd je bij elkaar met een dasring. Ook daarvan zijn heel veel verschillende soorten. Je kunt ze ook zelf maken. Wij dragen normaal gesproken de gevlochten leren dasring van de ScoutShop, maar wie weet kun je die een keer ruilen tegen een mooie buitenlandse dasring!
In veel landen leggen scouts een vriendschapsknoop in de punten van de das van een andere scout. Vooral met grote, internationale kampen zie je dat. Op de tekening hieronder zie je hoe je de vriendschapsknoop kunt leggen. Natuurlijk doe je dat nooit bij jezelf, maar doet iemand dat voor jou!Met dank aan Martin ‘Myggen’ van scoutcentrum Næsbycentret
• Naambandjes en badges
Op de blouse worden de naambandjes en in ieder geval twee badges gedragen. Op de naambandjes staat hoe onze groep heet en uit welke regio je komt. De badges zijn het speltakteken en het installatieteken. Wat het speltakteken is hebben we hierboven al uitgelegd. Het installatieteken is de paarse scoutinglelie (jongens) met het gouden klaverblad (meisjes), omringd door een touw met platte knoop. Dit teken geeft aan dat je geïnstalleerd bent als lid van Scouting Nederland. Als je aan een internationale activiteit meedoet of wanneer je op kamp gaat in het buitenland, mag je ook nog een Nederlands vlaggetje dragen.
Er zijn ook andere badges. Als je ergens op kamp bent geweest kun je bijvoorbeeld een badge of naambandje van dat kampterrein op je blouse maken. Dat geldt ook voor activiteiten waaraan je hebt meegedaan. Eigenlijk mag je die badge één jaar op je uniform dragen, daarna zou je de badge van het volgende kamp of van de volgende activiteit moeten dragen.• Insignes
Als je het leuk vindt, kun je ook insignes halen. Dat betekent dat je over een bepaald onderwerp meer te weten komt, meestal door opdrachten te doen of iets te maken. Bij elk insigne hoort een badge die je op de mouw van je blouse mag dragen. Vooral bij de welpen en scouts wordt met insignes gewerkt.
Bij onze groep dragen alle speltakken een hoofddeksel. Deze verschillen per speltak. De bevers dragen de ScoutFit cap, de welpen een groene welpenpet met een wolvenkop, de scouts de cap met ons groepslogo en de oudere speltakken en leiding de scoutinghoed.
Bij het uniform hoort een donkerblauwe spijkerbroek van een normaal model, zonder opdrukken of iets dergelijks. Daarbij hoort eventueel een scoutingriem.Verder adviseren wij stevige, liefst waterdichte schoenen, omdat we best vaak buiten de gebaande wegen komen. Ook is het niet prettig als je bijvoorbeeld een speurtocht op laarzen moet lopen.
De bevers en welpen mogen geen zakmes meenemen naar de groep. De scouts mogen dat alleen als ze hun ‘zakmescertificaat’ hebben gehaald. Bij de oudere speltakken is een zakmes geen probleem, als het maar een exemplaar van bescheiden afmetingen is en als het mes op een normale manier gebruikt wordt. Een dolk of een zogenaamd ‘survival’mes is niet toegestaan.
Een kampvuurdeken is natuurlijk geen onderdeel van het uniform. Maar veel van onze leden vanaf 15 jaar hebben er een. Vooral op kamp kan het handig zijn om een kampvuurdeken mee te nemen. Natuurlijk kun je hem gebruiken zoals hij oorspronkelijk bedoeld is, dus om je rug warm te houden bij het kampvuur. Maar het is ook handig als extra deken in je tent. En bijna iedereen gebruikt hem om de in de loop van de tijd verzamelde en geswopte (= geruilde) badges op te naaien. Zo word je uniform geen kerstboom en hoef je al die badges niet in een oude schoenendoos te bewaren!
[page_block hash_id=’groepskleding’]
[spacer]
Groepskleding
Sinds 2013 heeft onze groep een kledinglijn met ons eigen groepslogo. Deze kleding kan als aanvulling op het uniform worden gedragen, zoals bijvoorbeeld op kamp. Het vervangt niet de uniformkleding, behalve als dat uitdrukkelijk staat vermeld! De donkerblauwe groepssweater is natuurlijk wel prima te combineren met het uniform.
Tijdens bestelrondes wordt regelmatig de volgende groepskleding aangeboden:
– groepssweater
– poloshirt
– T-shirt
– cap
Normaal gesproken is er één bestelronde per jaar, meestal valt deze in het najaar. Kijk op de pagina groepskleding voor meer informatie over de lopende bestelronde of wanneer de volgende bestelronde wordt verwacht. De prijzen worden per bestelronde bekendgemaakt. Tussendoor bestellen is niet mogelijk. Inmiddels is er soms wel tweedehands groepskleding beschikbaar.
De groepskleding wordt geleverd door Rob Maas textiel in Almelo. Het Enschedese bedrijf TReNT Glasvezel heeft de pas-serie gesponsord.
[spacer]
Groepsbadge
Sinds de zomer van 2016 heeft onze groep ook een eigen groepsbadge, met daarop het logo en de naam van onze groep. Deze badge is voor € 3 te koop op de groep.
[spacer]
Kledingtips
• Zorg ervoor dat je kleding (jas, schoenen) tegen een stootje kan en vies mag worden.
• Kijk naar het weer, we zijn vaak buiten en laten ons niet afschrikken door een regenbuitje.
• Zet je naam in al je kleding en andere spulletjes die je meeneemt, vooral als je op kamp gaat.
• Maak je dasring met een veiligheidsspeld aan één van de punten van je das vast, dan verlies je hem niet zo snel.
• Vaak is er binnen onze groep nog goede tweedehands kleding beschikbaar. Dat scheelt natuurlijk in de kosten! Lees hieronder meer.[page_block hash_id=’tweedehands_kleding’]
[spacer]
Tweedehands kleding
Binnen onze groep wordt gebruikte uniformkleding en groepskleding doorverkocht. Daarvoor kun je terecht bij Bep Dijkstra. Dit kan alleen telefonisch via (053) 4762588 of op de groep! Bel wel ruim voor de installatie, want er is niet altijd iets op voorraad! Tweedehands kleding wordt alleen binnen onze groep verkocht.
[spacer]
[content_box custom_class=”green”]Kledingoverzicht per speltak
Hieronder staat per speltak precies beschreven welke kleding je nodig hebt voor de installatie.
• Groepsdas en naambandjes
De groepsdas en de naambandjes liggen bij elke speltak al klaar bij de installatie. Daarvoor worden bij de eerste contributie automatisch de kosten in rekening gebracht. Als je naar een oudere speltak bent overgevlogen en je wordt daar geïnstalleerd, moet je je eigen das en naambandjes natuurlijk wel zelf meenemen!
• Geef je spullen af voor de installatie!
Bij de bevers, welpen, scouts en rowans & sherpa’s moeten alle spullen voor het begin van de installatie (aan het begin van de opkomst) aan de (bege)leiding worden gegeven, het liefst in een zak of tasje met je naam erop! Alleen de blouse heb je natuurlijk aan, net zoals de donkerblauwe spijkerbroek.
Voor de bevers geldt dat ze ook hun blouse aan de leiding geven, omdat die door Lange Doener wordt uitgereikt! Doe een bever daarom bij de installatie altijd een t-shirt aan onder de kleding.
Bij de welpen, scouts en rowans & sherpa’s heb je verder nog 10 veiligheidsspelden nodig. Deze worden tijdens de installatie gebruikt om de badges op te spelden op de plek waar ze horen.
• Vragen?
Hebt je nog vragen over de kleding, neem dan contact op met je eigen speltakleiding.
[page_block hash_id=’kleding_bevers’]
[spacer]
[sm_hr]
Dit is te koop bij de ScoutShop
– rode beverblouse*
– ScoutFit cap
– dasring
– installatieteken Scouting Nederland
– speltakteken bevers
Verder heb je nodig
– donkerblauwe spijkerbroek (‘glad’ model)
– groepssweater of donkerblauwe trui
– stevige, liefst donkere, schoenen (bij droog weer geen laarzen!)
– eventueel een rood t-shirt zonder print voor warme dagen
De groepsdas en de naambandjes liggen altijd al klaar in de koffer van Lange Doener!
* Onze bevers dragen altijd de beverblouse, eventueel in combinatie met de groepssweater of een donkerblauwe trui. De oude rode bevertrui wordt niet meer gedragen.
Let op!
Het is traditie dat Lange Doener de beverkleding aan de kinderen geeft. Ouders mogen daarom nooit zomaar beverkleding kopen en direct aan hun kind geven, dat doet alleen Lange Doener!
[page_block hash_id=’kleding_welpen’]
[spacer]
[sm_hr]
Dit is te koop bij de ScoutShop
– groene welpenblouse
– groene welpenpet
– dasring
– installatieteken Scouting Nederland
– speltakteken welpen
– petinsigne welp (wolvenkop)
– als je een riem draagt: scoutingriem
Verder heb je nodig
– donkerblauwe spijkerbroek
– groepssweater of donkerblauwe trui
– stevige, liefst donkere, schoenen (bij droog weer geen laarzen!)
Bij de leiding koop je
– het naambandje van je eigen horde (25 eurocent)
– welpenzakboekje (2,75 euro)
De groepsdas, de naambandjes en het welpenzakboekje legt de leiding klaar bij de installatie. Dat hoef je dus niet zelf te regelen, behalve als je van de bevers komt. Ook krijg je bij de installatie een nestdriehoekje in de kleur van je nest.
[page_block hash_id=’kleding_scouts’]
[spacer]
[sm_hr]
Dit is te koop bij de ScoutShop
– beige scoutsblouse
– dasring
– installatieteken Scouting Nederland
– speltakteken scouts
– als je een riem draagt: scoutingriem
– scoutsboekje
– patrouilleteken/linten
Dit kun je kopen bij de leiding
– groepscap
Verder heb je nodig
– donkerblauwe spijkerbroek (glad model)
– groepssweater of donkerblauwe trui
– stevige, liefst donkere, schoenen (bij droog weer geen laarzen!)
Tip
– een zakmes is handig, maar is alleen toegestaan als je een zakmescertificaat hebt gehaald
De groepsdas en de naambandjes liggen klaar bij de installatie. Dat hoef je dus niet zelf te regelen, behalve als je van de welpen komt. Dan moet je ze natuurlijk zelf meenemen.
[page_block hash_id=’kleding_rs’]
[spacer]
[sm_hr]
Dit is te koop bij de ScoutShop
– steenrode rowan- of sherpablouse
– dasring
– installatieteken Scouting Nederland
– speltakteken rowans & sherpa’s (explorers)
– hoed (maat = hoofdomtrek)
– hoedinsigne, hoedriem en hoedveter
– als je een riem draagt: scoutingriem
Verder heb je nodig
– donkerblauwe spijkerbroek (glad model)
– groepssweater of donkerblauwe trui
– stevige, liefst donkere, schoenen (bij droog weer geen laarzen!)
Tips
– bij veel activiteiten – zeker in de winterperiode – is een zaklamp wel handig
– een zakmes kan ook goed van pas komen, maar een te groot mes is niet toegestaan
De groepsdas en de naambandjes liggen klaar bij de installatie. Dat hoef je dus niet zelf te regelen, behalve als je van de scouts komt. Dan moet je ze natuurlijk zelf meenemen.
[page_block hash_id=’kleding_stam’]
[spacer]
[sm_hr]
Dit is te koop bij de ScoutShop
– steenrode stamblouse
– dasring
– installatieteken Scouting Nederland
– speltakteken stam (roverscouts)
– hoed (maat = hoofdomtrek)
– hoedinsigne, hoedriem en hoedveter
– als je een riem draagt: scoutingriem
Verder heb je nodig
– donkerblauwe spijkerbroek (glad model)
– groepssweater of donkerblauwe trui
– stevige, liefst donkere, schoenen (bij droog weer geen laarzen!)
Tips
– bij veel activiteiten – zeker in de winterperiode – is een zaklamp wel handig
– een zakmes kan ook goed van pas komen, maar een te groot mes is niet toegestaan
De groepsdas en de naambandjes liggen klaar bij de installatie. Dat hoef je dus niet zelf te regelen, behalve als je van de rowans & sherpa’s komt. Dan moet je ze natuurlijk zelf meenemen.
[/content_box]