Bij onze groep ontdekken kinderen en jongeren de wereld om zich heen. Eerst nog op een speelse manier, later steeds avontuurlijker en met meer uitdaging. Ze doen spannende en leerzame ervaringen op en beleven samen veel plezier. Spelenderwijs krijgen ze steeds meer eigen verantwoordelijkheid.
Elke week zijn er binnen onze groep zo’n 25 enthousiaste leidsters en leiders actief om dit mogelijk te maken. Ze vinden het een uitdaging maar vooral ook erg leuk om de kinderen en jongeren de tijd van hun leven te bezorgen.
Elke speltak heeft zijn eigen leidingteam. De rowans & sherpa’s (15-18) zijn zelfstandiger en hebben daarom begeleiders. De stam (18+) regelt alles in onderling overleg. Net als de speltakken zijn de leidingteams zoveel mogelijk gemengd van samenstelling. Ook de leeftijd varieert. Ongeveer de helft van onze leiding is jonger dan 25 jaar en bij elke speltak is ervaren leiding aanwezig. Gemiddeld hebben onze leidinggevenden (zonder bestuursleden) zelfs meer dan 7 jaar ervaring! Best uniek als je naar de leeftijd kijkt.
[button text=”Overzicht leiding” link=”https://nannezwiep.nl/scouting-nanne-zwiep/leiding/onze-leiding/” style=”success” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]
[spacer]
Vrijwilligers
Alle leidinggevenden binnen onze groep zijn vrijwilligers. Dat geldt trouwens voor alle kaderleden binnen onze groep, dus ook de bestuursleden. Maar al is het vrijwilligerswerk, het leidinggeven is natuurlijk niet vrijblijvend!
[spacer]
Kwaliteit
Als groep vinden wij een goede kwaliteit van de leiding van het grootste belang. Veel leidinggevenden zijn al als jeugdlid in onze groep begonnen en met Scouting opgegroeid. Vervolgens zijn ze als 15- of 16-jarige als aspirant in de leiding ‘gerold’. Maar dat geldt niet voor iedereen. En ook als je al jarenlang als jeugdlid hebt meegelopen kun je wel wat extra bagage gebruiken voordat je met de kinderen op ‘ontdekkingsreis’ gaat.
Alle leidinggevenden beginnen daarom bij ons met een kennismakingsperiode van een half jaar. In die periode draaien ze mee binnen de groep en kunnen ze alles over onze groep, Scouting en vooral het leidinggeven aan een groep kinderen of het begeleiden van jongeren leren. Kortom: leren door doen. Het leidingteam krijgt in die periode natuurlijk de tijd om uitgebreid kennis te maken met de nieuwe leidinggevende. Pas na die introductieperiode wordt een leidinggevende definitief benoemd.
Nog voordat een vrijwilliger binnen de leiding of het bestuur van onze groep aan de slag kan, moet duidelijk zijn dat zij of hij tenminste aan de instapeisen voldoen. Ten eerste gelden er leeftijdseisen. Die zijn afhankelijk van de functie. Vanzelfsprekend moet je bereid zijn je voor de functie in te zetten, je te kwalificeren en te blijven ontwikkelen. Ook moet de vrijwilliger de doelstelling, het Huishoudelijk Reglement en de gedragscode van Scouting Nederland onderschrijven. Bovendien moet elke vrijwilliger beschikken over een voor de functie geldende Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tenslotte moet je als leidinggevende bereid zijn het uniform te dragen, om zo de onderlinge verbondenheid uit te stralen.
De groepsbegeleider van onze groep stelt vast of een beginnend vrijwilliger aan de instapeisen voldoet. Dat is een voorwaarde om op een verantwoorde manier als leidinggevende op basisniveau aan de slag te gaan. Tijdens de introductieperiode kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je nog niet aan alle eisen voldoet en dus geen verantwoording als leidinggevende mag dragen.
Naast de kennis en de vaardigheden die binnen de groep kunnen worden opgedaan, kennen wij verschillende andere manieren om de kwaliteit van de leiding te bevorderen. Deze zijn deels verplicht en deels afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van onze vrijwilligers. Lees hierover meer onder het kopje ‘Scouting Academy’.
[spacer]
VOG en gedragscode
Een veilige speelomgeving is van het allergrootste belang. Alle nieuwe leiders en leidsters moeten daarom een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) van de Minister van Justitie overleggen. Deze regel geldt ook voor onze bestuursleden en andere vrijwilligers. Verder moeten al onze vrijwilligers de gedragscode van Scouting Nederland onderschrijven.
Bij een vermoeden van ongewenst gedrag wordt gehandeld conform het Protocol Ongewenst Gedrag van Scouting Nederland.
[spacer]
Vertrouwenspersonen
Onze groepsraad heeft 3 vertrouwenspersonen benoemd.
Weet of denk je dat er iets mis is, heb je vragen of twijfel je of er sprake is van ongewenst gedrag? Dan kun je altijd bij hen terecht. Ze zijn er voor iedereen: vrijwilligers, leden en ouders/verzorgers. [button text=”Contact” link=”https://nannezwiep.nl/#contactsPage” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”arrow-right”]
[spacer]
Scouting Academy
Onze leidinggevenden doen natuurlijk veel ervaring op in onze eigen groep. Daarnaast biedt het trainingsprogramma Scouting Academy leidinggevenden de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en zich te kwalificeren als leid(st)er. Door een modulesysteem wordt maatwerk geboden, zodat leidinggevenden en andere kaderleden zich kunnen verdiepen in bijvoorbeeld Scouting en de spelvisie, zijn of haar functie als leider, het omgaan met kinderen of jongeren en programmeren. Daarnaast biedt Scouting Academy diverse mogelijkheden om bij te blijven en voor verdere specialisatie, bijvoorbeeld door het volgen van een kamptraining of workshops over uiteenlopende onderwerpen, zoals pesten, griezelen of EHBO. [button text=”Lees meer” link=”https://www.nannezwiep.nl/praktisch/scouting-academy/” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”arrow-right”]
[spacer]
Ambassadeurs LHBT+
Bij onze groep word je geaccepteerd voor wie je bent en vinden we het belangrijk dat je jezelf kunt zijn. Ook als je toevallig op iemand van hetzelfde geslacht valt. Binnen onze leiding zijn er enkele ambassadeurs LHBT+ die hier vanuit eigen ervaring meer over weten. Je bent altijd welkom voor een gesprek. [button text=”Lees meer” link=”https://www.nannezwiep.nl/scouting-nanne-zwiep/ambassadeurs-lhbt/” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”arrow-right”]
[spacer]
|
[spacer]
Maatschappelijke stage
Er lopen er bij onze groep regelmatig stagiaires mee voor hun maatschappelijke stage. Ook in het seizoen 2021-2022 zijn er stageplaatsen bij onze bevers (4½ tot 7 jaar) en de beide welpengroepen (7 tot 11 jaar). Je ondersteunt een leidingteam bij het bieden van activiteiten aan de kinderen.
Heb je ook belangstelling voor een stageplaats bij onze groep? Neem dan contact op met onze groepsbegeleider Bep Dijkstra. [button text=”Contact” link=”https://nannezwiep.nl/#contactsPage” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”arrow-right”]
[spacer]
Besturen
Naast de leiding zijn er binnen onze groep ook nog heel wat mensen actief ‘achter de schermen’, zoals in het groepsbestuur en het stichtingsbestuur. Ook krijgen wij regelmatig hulp van betrokken ouders. [button text=”Lees meer” link=”https://www.nannezwiep.nl/scouting-nanne-zwiep/bestuur/” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”arrow-right”]