Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_name() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 155

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_title() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 162

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_description() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 169

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_long_description() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 176

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_features() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 192

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_pricing_for_ui() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 208

Strict Standards: Static function Automattic\Jetpack\My_Jetpack\Product::get_manage_url() should not be abstract in /home/nzwiep/domains/nannezwiep.nl/public_html/wp-content/plugins/jetpack/jetpack_vendor/automattic/jetpack-my-jetpack/src/products/class-product.php on line 225
Het Jungleboek – Scouting Nanne Zwiep

Het Jungleboek

WolfHet spel dat de welpen spelen komt uit het bekende Jungleboek van de Engelse schrijver en Nobelprijswinnaar Rudyard Kipling. Het Jungleboek bestaat eigenlijk uit twee delen: het Eerste Jungleboek en het Tweede Jungleboek. Kipling heeft de boeken al heel lang geleden geschreven, in 1894 en 1895. Maar ze zijn nog steeds even spannend! Meestal vind je het Eerste en Tweede Jungleboek samen in één boek.

In het Jungleboek staan 15 verhalen. Acht verhalen gaan over de belevenissen van Mowgli, een jongetje dat door de wolven is opgevoed. Mowgli beleefde heel veel avonturen met de dieren in de jungle. In de 7 andere verhalen komt Mowgli niet voor. Vaak gaan ze over avonturen van dieren, zoals Rikki-tikki-tavi, het vosaapje en Kotick, de witte pelsrob. Al deze verhalen spelen zich op andere plaatsen af, ver van de jungle van Mowgli. Ze zijn mooi om te lezen, maar hebben met het welpenspel niets te maken.

Als je het Jungleboek wilt lezen, staat er vast wel één in de bibliotheek. Of kijk eens op onze pagina Jungleverhalen. Daar vind je een samenvatting van alle verhalen over Mowgli.

Onderaan deze pagina kun je nog iets lezen over de achtergronden van Het Jungleboek. Waar ligt de grens tussen fantasie en werkelijkheid?
[spacer]

De tekenfilms
Walt Disney heeft in 1967 een leuke tekenfilm gemaakt over het Jungleboek. Die heb je vast wel eens gezien. Er is ook een tweede deel van die tekenfilm. Het verhaal van de eerste tekenfilm is niet hetzelfde als het verhaal van het boek, maar lijkt er nog wel op. Het verhaal van de tweede tekenfilm heeft eigenlijk helemaal niets meer met de verhalen uit het Jungleboek te maken; het vertelt verder waar de eerste tekenfilm stopt. Voor het echte Jungleboek moet je dus echt het boek lezen… Klik hier als je meer wilt weten over deze tekenfilms.

3D film The Jungle Book
In 2016 heeft Walt Disney de 3D film The Jungle Book uitgebracht. Dit vertelt het verhaal van Mowgli bijna levensecht. Deze film staat dichter bij het boek dan de tekenfilms, al blijven er soms opmerkelijke verschillen. De film is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar.
[spacer]

Mowgli en zijn wolvenfamilieJunglegebruiken
De welpenleiding draagt de namen van de jungledieren. Ook veel gebruiken binnen onze welpenhordes hebben te maken met het jungleverhaal. Gebruiken zijn de speciale dingen die alleen de welpen doen. Wij noemen dat de junglegebruiken. Er is een aparte pagina voor de junglegebruiken. Kijk daar maar eens rond, dan weet je gelijk wat al die speciale dingen betekenen, waarom wij ze doen en hoe ze gaan.

Voor de gebruiken in onze horde en de namen van de leiding gebruiken wij alleen de acht verhalen die over Mowgli gaan. De junglenamen van de leiding komen dus altijd uit één van die verhalen. Bovendien zijn het altijd dieren die met Mowgli bevriend zijn. Een leider die Shere Kahn heet zul je bij ons dus niet tegenkomen!
[page_block hash_id=’kaart’]
[spacer]

De kaart van de jungle
In het welpenlokaal hangt een kaart van de jungle. Daarop kun je de meeste jungledieren terugvinden. Hieronder zie je dezelfde kaart. Kun je ze hier ook vinden?De kaart van de jungle
[page_block hash_id=’junglenamen’]
[spacer]

Wist je dat …

Akela, de eenzame wijze wolf, de waakzame aanvoerder van de wolven is?

Bagheera, de inktzwarte panter, geweldig kan sluipen? Bagheera is de beste en snelste jager van de jungle en kan goed spoorzoeken. Hij heeft alles in de gaten en is meer gevreesd dan de tijger, omdat hij bij de mensen is opgegroeid.

Baloe, de dikke bruine beer, de leermeester van de jungle is? Baloe leert Mowgli en de jonge wolven de wetten van de horde en de talen van de jungle. Hij vindt niets fijner dan anderen te helpen.

Chil, de wouw, een roofvogel is? Chil is de boodschapper van de jungle, houdt van overzicht en ziet hoog in de lucht alles wat er in de jungle gebeurt.

Hathi, de olifant, één van de oudste dieren van de jungle is? Hij is rechtvaardig en dapper, haast zich nooit en heeft in zijn lange leven veel meegemaakt. Daarover kan hij prachtig vertellen.

Jacala, de krokodil, een geheimzinnig dier is dat in de Waingoenga-rivier leeft? Jacala lijkt op een drijvende boomstam en ligt of dobbert het liefste rond.

Kaa, de python (slang), met zijn lange, snelle en lenige lijf de mooiste jungledansen kan doen? Kaa is wel 10 meter lang en kan met zijn bezwerende blik andere dieren hypnotiseren.

Mang, de vleermuis, een echt nachtdier is? Mang gaat ’s nachts op onderzoek uit en waakt in het donker over de jungle.

Mor, de trotse pauw is? Mor houdt van mooie dingen en pronkt graag met zijn verentooi. Hij krijgt graag een complimentje, maar deelt ze ook uit.

Oe, de rustige, bedachtzame schildpad is? Ze denkt lang na, wikt en weegt alles voordat ze tot een besluit komt en is altijd goed voorbereid.

Raksha, moederwolf, Mowgli en haar jongen verdedigde tegen Shere Kahn de tijger? Haar naam betekent ‘duivelin’ en Shere Kahn weet maar al te goed waarom! Ze leert haar welpen ontzettend veel en vindt het leuk en belangrijk dat iedereen meedoet.

Rama, de waterbuffel, aanvoerder is van de kudde waterbuffels die met Mowgli Shere Kahn vertrapt?

Sahi, het stekelvarken, voor niemand bang hoeft te zijn? Sahi scharrelt overal rond, houdt van kletsen en is daardoor van alle nieuwtjes op de hoogte.

Wontolla, letterlijk ‘buitenstaander’ betekent. Wontolla is een eenzame, zwervende wolf, die niet bij een horde is aangesloten. Hij waarschuwt de Sionie Horde voor de wilde Rode Honden.

En dat …

Shere Kahn, de gemene tijger, ook wel ‘de lamme’ wordt genoemd? Het is een laffe praatjesmaker en de grootste vijand van Mowgli.

Tabaqui, de gluiperige jakhals, een ruziestoker is? Hij is een meeloper en de geslepen helper van Shere Kahn.

De Bandar-log de apen zijn? Ze leven in de Koele Holen, een ruïnestad in het oerwoud en hebben geen wetten, leiders of geheugen. Ze vergeten zelfs wat ze willen en maken altijd lawaai en ruzie.

Als je het Jungleboek hebt gelezen, weet je dat Shere Kahn, Tabaqui en de Bandar-log geen vrienden zijn van Mowgli. Deze namen worden daarom niet door de leiding gebruikt.

De Sionie Horde is de wolvenhorde die Mowgli opnam. De horde is genoemd naar zijn jachtgebied, de Sionieheuvels in India. De Sionie Horde noemt zich ook wel het Vrije Volk, omdat hij zijn eigen wetten heeft, waar hij trots op is.

De Waingoenga is de rivier die door de Sionieheuvels stroomt. In deze rivier ligt de Rots van de Watervrede. Zodra in droge tijden deze slangvormige, blauwe rots boven het rivierwater verschijnt kondigt Hathi de watervrede af, zodat alle dieren ongestoord uit de rivier kunnen drinken.

De Raadsrots is de rots waarop Akela ligt als de horderaad van de Sionie Horde bij volle maan vergadert. Akela roept de wolven samen met de kreet ‘Yalahiii!’, dat betekent: ‘Laten wij gaan jagen!’
[spacer]

Ga terug naar de welpenpagina
[page_block hash_id=’jungleverhalen’]
[spacer]

De Jungleverhalen
Op de pagina Jungleverhalen vind je een uitgebreide samenvatting van alle verhalen uit Het Jungleboek waarin Mowgli een rol speelt. Door ze te lezen wordt je misschien wel zo enthousiast dat je Het Jungleboek helemaal uit wilt lezen. Dat is eigenlijk ook wel nodig om de echte junglesfeer te proeven, want in deze verkorte versies vind je de sfeer van het boek natuurlijk nooit helemaal terug!

De verhalen staan hieronder op een rij. Als je op een titel klikt, springt het scherm direct naar dat verhaal toe.
[row_in][span4]

Het Eerste Jungleboek
De broeders van Mowgli
Kaa’s jacht
“Tijger-Tijger!”

[spacer]
[/span4][span4]

Het Tweede Jungleboek
Hoe de vrees in de wereld kwam
De Jungle lijft in
’s Konings ankus *
De rode honden *
De lenteloop

[/span4][span4]
[/span4][/row_in]
[spacer]

De verhalen met een * worden nog verder uitgewerkt.
[page_block hash_id=’jungleboekfantasie’]
[spacer]

Het Jungleboek: fantasie of werkelijkheid?
Rudyard KiplingRudyard Kipling heeft de verhalen van Het Jungleboek niet helemaal verzonnen. Zo zijn de Sionieheuvels bijvoorbeeld nog steeds terug te vinden in India. Het stadje Seoni (of Seeonee) is de hoofdstad van het Seoni District in de staat Madhya Pradesh. Seoni ligt ongeveer in het midden van India, ruim 600 kilometer ten zuiden van New Delhi. Door het Seoni District stroomt de rivier Wainganga. Bekende namen dus!
En ook al is de tijger in het boek en in werkelijkheid een bedreigde diersoort, ook nu nog komen er nog tijgers voor in de omgeving van Seoni. Op zo’n 30 kilometer van de stad ligt het Pench National Park. Het is één van de grotere tijgerreservaten in India. Dit natuurpark wordt ook wel Mowgli’s Land genoemd.

Maar er is meer. Voor de figuur Mowgli werd Kipling geïnspireerd door een waar gebeurde melding uit 1831, over een jongen die in het Seoni District door wolven werd grootgebracht.
In de afgelopen eeuwen zijn zo’n honderd gevallen van zulke ‘wolfskinderen’ bekend. Er wordt gesproken over wolfskinderen, maar het gaat om kinderen die door ‘sociale’ dieren zoals wolven, honden, maar ook apen en beren zijn grootgebracht. Ook kinderen die in volstrekte isolatie worden opgevoed worden zo genoemd. Echte wolfskinderen hebben een enorme kennis- en sociale achterstand. In die zin lijkt Mowgli dus eigenlijk helemaal niet op een echt wolfskind.

Vele jaren geleden heeft men in een vergeelde krant een reisverslag gevonden van een Engelsman die rond 1930 op zoek is gegaan naar de Sionieheuvels. Op een afstand van 18 mijl van Seoni kwam hij bij de Seoni Chats en daar vond hij inderdaad de Raadsrots. De rots, die aan een groot meer ligt, werd door de plaatselijke bevolking nog steeds ‘De Raadsrots’ genoemd. Kipling vertelde in zijn verhalen niets van het meer. Maar in werkelijkheid is water wel de verzamelplaats van tal van jungledieren, zoals panters, tijgers, slangen, apen en beren, die in de verhalen een rol spelen.
Ook de bijenrotsen, waar Mowgli in een dolle race overheen rende om in het kolkende water te springen, zodat hij aan de wilde honden kon ontkomen, vond de Engelsman er. Er was een kloof tussen de meer dan 30 meter hoge marmerrotsen, die precies zo was als Kipling beschreef. De rivier stroomde er schuimend en diep beneden tussendoor. In 1926 was daar een grote overstroming geweest, waardoor de rivier op sommige plaatsen tot 45 meter hoog kwam. Sindsdien waren de bijen bijna verdwenen.
De stroom van de Waingoenga-rivier volgend kwam de Engelsman op een plaats die erg leek op de plek waar de strijd tussen de Sionie Horde en de rode honden werd uitgevochten.

Het Jungleboek is dus niet alleen pure fantasie!
[page_block hash_id=’tekenfilm’]
[spacer]

Het Jungle Boek van Walt Disney
Bijna iedereen kent wel de geweldig leuke tekenfilm Het Jungle Boek van Walt Disney. Deze tekenfilm uit 1967 is de laatste tekenfilm die Walt Disney zelf heeft geproduceerd. Hij stierf tijdens de productie.

Het verhaal uit de tekenfilm is in de verte gebaseerd op delen van verhalen uit de Jungleboeken van Rudyard Kipling. Maar de oorspronkelijke verhalen uit de boeken zijn spannende avonturen, terwijl de tekenfilm meer een grappig en muzikaal sprookje is. Ook blijft Mowgli in de film een klein jongetje. In de boeken lees je hoe hij opgroeit tot een jonge man, waarvoor alle dieren uit de jungle respect hebben.

Een groot verschil tussen het boek en de tekenfilm is bijvoorbeeld de rol van Kaa, de slang. In het boek is Kaa één van Mowgli’s beste vrienden. In het verhaal Kaa’s jacht kun je bijvoorbeeld lezen hoe hij Mowgli’s leven redt als Mowgli wordt ontvoerd door de apen van de Bandar-log. In de film is Kaa juist een vijand van Mowgli, die hem probeert op te eten en te hypnotiseren. De Bandar-log is in het boek het Apenvolk, dwaas en ijdel, zonder herinnering, zonder wetten en zonder leider. In de film heeft de Bandar-log een leider, koning Lowie, die in het boek helemaal niet voorkomt. Maar ondanks de verschillen komt de junglesfeer uit de boeken goed tot uitdrukking in de tekenfilm.

Wanneer wij de Jungleboeken gebruiken voor onze horde, gaan wij altijd uit van het verhaal uit de boeken en dus niet van de tekenfilm. Als wij bijvoorbeeld een naam voor een nieuwe leider kiezen, moet het één van de vrienden van Mowgli zijn. Shere Kahn kan dus niet, maar Kaa wel, omdat hij in het boek een vriend van Mowgli is.

In 2003 heeft Disney een vervolg op de eerste tekenfilm uitgebracht: Het Jungle Boek 2. Was de eerste tekenfilm nog voor een deel gebaseerd op het boek, in deel 2 vind je de oorspronkelijke verhalen niet of nauwelijks meer terug. Wat nog wel terugkomt zijn de karakters van de jungledieren. Maar op die figuren na heeft deze film eigenlijk niets meer met de Jungleboeken te maken. Het blijft natuurlijk wel een leuke film om naar te kijken!
[spacer]
[spacer]

Wat wil je nu doen?
Ga terug naar de welpenpagina
Ga naar de pagina over de junglegebruiken
Ga naar de pagina met de jungleverhalen