Welpen insigne kampvuur

Werk in uitvoeringLet op! Aan deze pagina wordt nog gewerkt.
Je kunt het insigne nu nog niet doen.

Wij proberen de eisen voor het insigne in december 2020 af te ronden.
[spacer]

Er zijn 5 insignes die speciaal bedacht zijn voor de oudste welpen. Het insigne Kampvuur is er daar 1 van. Die 5 insignes bereiden voor op de scouts en zijn daarom bedoeld voor de oudste welpen (gidsen en soms ook helpers).
[spacer]

Mag jij het insigne Kampvuur halen?
Om dit insigne te mogen halen moet je gids of helper zijn. Ook mag je het insigne halen als je minstens 10 jaar oud bent en al langer dan een half jaar geïnstalleerd bent.
[spacer]

Wat is het insigne Kampvuur?
Tijdens je tijd bij de welpen heb je al vaak bij een kampvuur gezeten, liedjes gezongen, naar spannende verhalen geluisterd, de bonte avond gevierd of broodjes gebakken. Als je straks bij de scouts bent, leer je hoe je zelf veilig een kampvuur kunt maken. Als oudste welp mag je daar alvast een keer aan proeven.

Dit insigne kun je alleen halen, maar het is leuker om het samen met de andere oudste welpen te doen. In het oranje deel lees je wat je moet doen en weten.
[spacer]

[content_box custom_class=”green”]Opdrachten

[row_in][span8]

 • Vertel wat je nodig hebt om vuur te kunnen maken.
  – Leg aan de leiding uit wat ervoor nodig is om vuur te krijgen (branddriehoek: brandstof, zuurstof en temperatuur)
  – Leg aan de leiding uit wat ervoor nodig is om een vuur te doven (weghalen van 1 van de 3 onderdelen uit de branddriehoek, bijvoorbeeld door water of zand over het vuur te gooien verdwijnt de zuurstof en zakt de temperatuur)

[/span8][span4][/span4][/row_in]

[row_in][span8]

 • Laat je leiding zien dat je een kampvuur kunt opbouwen, aansteken en doven en wat er nodig is om dat veilig te doen.
  – Zoek een goede plek voor het kampvuur (goede ondergrond)
  – Zet blusmiddelen klaar (emmer water, schep voor zand)
  – Denk na over je eigen veiligheid (geen gevaarlijke kleding)
  – Sprokkel voldoende hout (aanmaakmateriaal, kleine takjes en groter hout)

  – Bedenk hoe je het vuur gemakkelijk aan krijgt en aan houdt: begin met aanmaakmateriaal, dan hele dunne takjes die steeds iets dikker worden en eindig met dikke takken of stammetjes (zorg dat je het aanmaakmateriaal nog steeds kunt aansteken als het kampvuur is opgebouwd!)
  – Als het vuur brandt, let je op je eigen veiligheid en die van anderen (afstand houden, altijd opletten, niet spelen of rennen)
  – Gooi nooit zomaar iets anders op het vuur dan hout, zeker geen brandbare (vloei)stoffen (dan kan er een steekvlam  ontstaan!)
  – Weet wat je moet doen als je je toch per ongeluk verbrandt (eerst zo snel mogelijk koelen met lauw water), zie ook [button text=”brandwond behandelen” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/eisen-tweede-ster/#brandwond” style=”success” size=”mini” target=”_self” display=”inline” icon=”circle-arrow-right”]
 • Bak een broodje boven je eigen kampvuur. Maak je het gezellig door tenminste 5 Scoutingliedjes te zingen.
  – Was voor het bakken van je broodje je handen
  – Het broodje moet goed gaar zijn en niet aangebrand (als je het zonder moeite van je stok kunt schuiven is het broodje gaar)
  – Als je broodje toch heel iets is aangebrand, schraap je het zwart eraf met een mes, want het is niet gezond om dat op te eten
  – Misschien is een beetje boter, suiker of jam lekker op je broodje
  – Vraag eventueel bij de leiding om een liedbundel

[/span8][span4][spacer][spacer][spacer][spacer][spacer][/span4][/row_in][spacer]

Bij deze opdrachten is het belangrijk dat je op de veiligheid en hygiëne let. Ook wordt er bekeken of je goed met de andere welpen samenwerkt en of je op elkaars veiligheid let. [/content_box][spacer]

Heb je het insigne Kampvuur verdiend?
Als je de opdrachten op een goede manier hebt gedaan, heb je het insigne Kampvuur verdiend. Je mag het insigne dan op je uniform dragen. Insignes draag je op je rechter mouw.
[spacer]

[row_in][span2]
[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″] [button text=”Insigne pagina” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/insignes-welpen/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”] [/lazy_load_box][/span2]
[span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2]
[/row_in]