Welpen insigne zakmes

Er zijn 5 insignes die voorbereiden op de scouts en daarom speciaal bedoeld zijn voor de oudste welpen (meestal de gidsen en helpers). Het insigne Zakmes is er daar 1 van.
[spacer]

Mag jij het insigne Zakmes halen?
Een zakmes is geen speelgoed. Het kan gevaarlijk zijn voor jou en voor de mensen om je heen. Daarom moeten er vóórdat je kunt beginnen aan het insigne Zakmes eerst een paar dingen geregeld zijn.

 • Je moet toestemming hebben:
  – jouw ouders/verzorgers moeten schriftelijk toestemming hebben gegeven én
  – de leiding moet het goed vinden dat je aan het insigne begint.
 • Je moet zelf aan een paar eisen voldoen:
  – je bent gids of helper én
  – je bent 10 jaar oud én
  – je bent je ervan bewust dat een zakmes gevaarlijk is.
 • En als laatste moet jouw zakmes goedgekeurd zijn door de leiding.

Zonder dat dit geregeld is, mag je in geen geval een zakmes meenemen naar de welpen!

De verklaring die je door je ouders laat ondertekenen vind je hier:  [button text=”Verklaring toestemming gebruik zakmes” link=”https://www.nannezwiep.nl/wp-content/uploads/2018/11/Verklaring-ouders-insigne-zakmes-2018.pdf” style=”default” size=”mini” target=”_blank” rel=”noopener” display=”inline” icon=”circle-arrow-right”]

Ook als je toestemming hebt, mag je niet zomaar een zakmes meenemen. Dat mag alleen in overleg met de leiding en alleen op de manier die de leiding jou vertelt.
Wil je weten welke zakmessen zijn toegestaan? Vraag het aan de leiding. Je mag alleen een door de leiding goedgekeurd zakmes gebruiken om het insigne te halen.

De leiding kan op elk moment besluiten dat je niet verder kunt met het insigne en zonder waarschuwing jouw zakmes innemen. Een ingenomen zakmes wordt alleen aan de ouders/verzorgers teruggegeven.
[spacer]

Wat is het insigne Zakmes?
Welpen zijn eigenlijk nog te jong om met een scherp mes te kunnen werken. Maar jij bent een van de oudste welpen. Binnenkort vlieg je waarschijnlijk al over naar de scouts. Tijd om kennis te maken met het insigne Zakmes, waarbij je kunt laten zien dat jij op een veilige manier met een zakmes om kunt gaan. Messen, klein of groot, kunnen namelijk gevaarlijk zijn in ongeoefende handen. Door het doen van onderstaande opdrachten laat je zien dat jij met een zakmes om kunt gaan. En dat komt zeker van pas bij de scouts. In het oranje deel lees je wat je moet doen en weten.
[spacer]

[content_box custom_class=”green”]Opdrachten

 • Laat het zakmes aan je leiding zien en benoem alle onderdelen van je zakmes.
 • Vervolgens laat je zien dat je op een goede manier met je zakmes om kunt gaan door de volgende dingen te doen:
  − Maak een blik open of draai een houtschroef in een stuk hout.
  − Schil een (aard-)appel.
  − Zoek een mooie tak, maak er een puntje aan. Schil een stukje schors eraf en versier het blanke hout het met kerfjes of iets dergelijks.

Bij deze opdrachten is het belangrijk dat je let op veiligheid, hygiëne en de manier waarop je het zakmes gebruikt. Daarover lees je hieronder meer.
[spacer]

Veiligheid

 • Veiligheid is altijd belangrijk. Het maakt niet uit of je op Scouting bent of ergens anders.
 • Je bent je ervan bewust dat een zakmes gevaarlijk is. Geef je mes nooit aan andere kinderen.
 • Je kunt het zakmes zelfstandig op een veilige manier open en dicht doen.
 • Je weet waar een veilig zakmes aan moet voldoen en je weet wat de gevolgen kunnen zijn als je zakmes niet in orde is.
  Het moet altijd stevig en in orde zijn, je moet het goed kunnen dichtklappen en het mes mag niet te scherp of te bot zijn.
 • Je kunt veilig met het mes omgaan.
  Je laat je mes niet open liggen en je loopt nooit met een open zakmes. Je let de hele tijd op anderen die in de buurt zijn, in een cirkel om je heen. Zorg dat er nooit mensen in de snijrichting staan of lopen. Snijd zittend, van je af en naar beneden. Let op wegspattende splinters.
 • Je weet wat je moet doen als je je per ongeluk in een vinger hebt gesneden.
  Je stelpt het bloeden, spoelt het wondje af onder lauw water en ontsmet het. Laat een pleister plakken door leiding.

[spacer]

Hygiëne

 • Je houd je zakmes netjes schoon.
 • Heb je het zakmes schoon gemaakt voordat je de aardappel of appel bent gaan schillen?

[spacer]

Gebruik

 • Je weet waar je een zakmes voor kunt gebruiken.
  Bijvoorbeeld om een punt aan een dode tak te snijden om een marshmallow op te prikken, een boterham te snijden, een schroef in te draaien, een blik te openen, enzovoort.
 • Je weet waarvoor of wanneer je een zakmes nooit mag gebruiken.
  Je gebruikt je zakmes nooit om iets kapot te maken of in iets levends te snijden. Je mag je zakmes alleen gebruiken als je er veilig mee omgaat. Je gebruikt het zakmes alleen als het nodig is en speelt er nooit mee. Natuurlijk geldt dit allemaal ook als je niet op Scouting bent!
 • Geef altijd het goede voorbeeld als je jouw zakmes gebruikt. Een zakmes is een gevaarlijk stuk gereedschap en is niet iets om over op te scheppen.

[/content_box][spacer]

Heb je het insigne Zakmes verdiend?
Als je hebt laten zien dat je weet hoe je een zakmes veilig en netjes gebruikt en de opdrachten goed hebt gedaan, heb je het insigne Zakmes verdiend. Je mag het insigne dan op je uniform dragen. Insignes draag je op je rechter mouw.
[spacer]

Mag je een zakmes meenemen als je het insigne Zakmes hebt gehaald?
Als je het insigne Zakmes hebt gehaald, mag je – als jouw ouders het goed vinden – een zakmes meenemen naar de opkomst. Jouw ouders geven kunnen dat aangeven in de verklaring. Dat zakmes moet goedgekeurd zijn door de leiding. Je mag dus ook niet zomaar een ander zakmes meenemen!

Maar let op! Je mag het zakmes tijdens Scouting niet bij je dragen! Het zakmes moet direct worden ingeleverd bij de leiding, die het in een ‘zakmeskluis’ stopt. Alleen als je het nodig hebt tijdens de opkomst, krijg je het zakmes van de leiding. Na het einde van de opkomst kun je het zakmes terugvragen bij de leiding.
[spacer]

Kun je het insigne ook weer kwijtraken?
Ja, dat kan! Het is belangrijk dat je weet dat je er zelf verantwoordelijk voor bent dat je het insigne Zakmes mag houden.

De leiding mag altijd jouw zakmes innemen en besluiten dat je het tijdelijk of zelfs helemaal niet meer mee mag nemen. Bijvoorbeeld:
– als je jouw zakmes niet veilig of netjes gebruikt
– als je jouw zakmes ergens zonder toezicht neerlegt of zomaar laat liggen
– als je jouw zakmes aan een andere welp geeft
– als je vergeet jouw zakmes direct bij aankomst op de groep in te leveren bij de leiding.

Als je jouw zakmes niet meer mee mag nemen naar de groep, moet je het insigne Zakmes ook inleveren.
[spacer]

[row_in][span2]
[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″] [button text=”Insigne pagina” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/insignes-welpen/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”] [/lazy_load_box][/span2]
[span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2][span2][/span2]
[/row_in]