Binnen de welpenhordes kennen we allerlei gebruiken. Veel daarvan komen uit het Jungleboek, andere juist uit het Scoutingspel. Ook hebben de welpen vreemde namen voor heel veel dingen. Als je verder leest leer je de betekenis van al die gebruiken en namen.
[page_block hash_id=’overzicht’]
Waarover wil je iets weten?
Om het je gemakkelijker te maken iets snel terug te vinden, staan hieronder allerlei onderwerpen op een rij. Wil je iets over een onderwerp wilt weten? Klik er dan op en je springt er direct naartoe!
Natuurlijk kun je ook gewoon beginnen te lezen, dan weet je straks overal alles van.
[row_in][span4]
• De horde en de nesten
• De gids en helper
• De gidsenraad
• De horderoep
• Het openen en sluiten
• De welpengroet
• De linkerhand
[/span4][span4]
• De totem
• Het logboek
• De Welpenwet
• De Welpenbelofte
• De installatie
• Het welpenboekje
[/span4][span4]
• De vachtenschouw
• De stereisen
• Insignes
• De welpenyell
• De jachtgebieden
• Happen
• Scouty
[/span4][/row_in]
[page_block hash_id=’overzicht’]
[spacer]
• Ga terug naar de welpenpagina
• Ga naar de pagina over het Jungleboek
[page_block hash_id=’hordenesten’]
De horde en de nesten
De wolven in de jungle leven in een grote groep. Zo’n groep wolven wordt een horde genoemd. Binnen onze groep is dat ook zo. Alle welpen bij elkaar vormen een horde. Omdat er bij onze groep erg veel welpen zijn, zijn er zelfs twee hordes. De ene horde heet net zo als de horde van Mowgli: Sionie Horde. De andere horde heet Waingoenga Horde. De Waingoenga is de rivier in het jachtgebied van de Sionie horde.
Onze hordes bestaan uit vier nesten van ongeveer 6 tot 8 welpen, die allemaal een eigen kleur hebben. Er zijn namelijk rode, grijze, bruine en zwarte wolven. Aan het nestdriehoekje op de linkermouw kun je zien bij welk nest een welp hoort. Alle nesten hebben een eigen nesthoek in het lokaal, met bankjes en een tafel in de kleur van het nest. Bij je installatie hoor je in welk nest je komt. Dat kan nog wel veranderen in de tijd dat je bij de welpen bent. Bijvoorbeeld omdat we alle nesten ongeveer even groot en sterk willen houden.
[page_block hash_id=’gidshelper’]
Elk nest heeft een gids en een helper. Een gids helpt de andere welpen in het nest en zorgt ervoor dat bepaalde dingen in zijn of haar nest goed gaan. Zoals het opstellen voor het openen en het sluiten en de corvee. Ook kan de gids bijvoorbeeld de taken verdelen tijdens een spel of speurtocht en helpt hij de leiding met kleine klussen. De helper helpt de gids en neemt de taken van de gids over wanneer die er niet is.
Een gids kun je herkennen aan de twee gele banden om zijn of haar linkermouw, een helper heeft er één. De totemgids is de gids van het nest dat corvee heeft. De totemgids brengt de totem bij het openen naar de leiding.
[page_block hash_id=’gidsenraad’]
Ongeveer één keer per maand is er een gidsenraad. Alle gidsen en helpers kunnen dan met de leiding praten over verschillende dingen. Bijvoorbeeld over hoe het gaat in de groep en wat ze graag een keer willen doen. En natuurlijk wat ze leuk vonden of juist niet. Of er wordt iets geleerd of gedaan, zoals het maken van een eigen programma.
[page_block hash_id=’horderoep’][page_block hash_id=’openensluiten’]
De horderoep
In het jungleverhaal wordt verteld dat Akela, de oude wolf, op een grote rots lag en dat de horde voor die raadsrots in een kring verzameld was. Zodra alle wolven voor de raadsrots verzameld waren, gooiden zij hun kop achterover en “huilden” Akela een welkom toe.
Ook in onze horde gebeurt dat. Aan het begin en aan het einde van de opkomst, bij het openen en het sluiten, verzamelt de horde zich bij de raadsrots. In de zomer doen we dat buiten en in de winter, als het echt slecht weer is, binnen.
Ieder nest gaat dan netjes in een rijtje staan, ongeveer zoals op de tekening. Alle nesten samen vormen dan een grote U. Tegenover de leiding staat het dienstnest. Dat is het nest dat corvee heeft. Links van de leiding staan 2 nesten en rechts staat 1 nest. Alle nieuwelingen staan direct naast de leiding bij elkaar.
Daarna volgt de horderoep. Die gaat zo:
Akela, of iemand anders van de leiding, vraagt eerst om de totem. De totemgids brengt de totem naar Akela. Als Akela het teken geeft, hurk je neer.
Daarna roept iedereen tegelijk: Akela, wij doen ons best! Op hetzelfde moment spring je op, met twee vingers van beide handen elk aan een kant van je hoofd. Dus net als twee wolvenoren.
De totemgids roept dan hard: Djb, djb, djb, djb. Dit betekent: Doe je best. Hij spreekt het uit als “djib”. Hierna doet iedereen zijn linkerhand omlaag, geeft met zijn rechterhand de groet en roept: Wij dob dob dob dob (Wij doen ons best) – Woefff!
Bij ‘woef’ brengen alle welpen hun rechterhand en rechtervoet vooruit. Daarna gaat iedereen opnieuw netjes staan.
Na de horderoep zegt de totemgids de welpenwet op.
Wanneer we buiten openen en sluiten, wordt ook de welpenvlag gehesen en gestreken. Tijdens het hijsen van de vlag breng je de groet. Over de groet lees je straks meer.
Soms sluiten we op een andere manier. Iedereen gaat dan in een kring staan, doet de rechterarm over de linkerarm en geeft degenen die naast hem of haar staan een hand. Terwijl iedereen zo staat, wordt er nog een afscheidswoord gesproken. Vaak wordt ook nog de groepsyell gedaan. Hoe die gaat lees je verderop. Daarna gaat iedereen naar huis.
[page_block hash_id=’groet’][page_block hash_id=’linkerhand’]
De welpengroet
Als welpen elkaar groeten, doen ze dat op een wolvenmanier.
Je houdt je rechterhand naast je hoofd. Met je wijs- en middelvinger rechtop maak je een wolvenkop-teken. De wijsvinger raakt bijna de rand van je pet aan. Je vingers stellen zo de oren van de wolf voor, die gespitst zijn om te luisteren. Tegelijk leg je je duim op je ringvinger. Je duim is dan het puntje van de wolvensnuit. De groet wordt ook wel het ‘saluut‘ genoemd.
Scouts over de hele wereld kennen ook nog een andere manier om elkaar te groeten: we geven elkaar de linkerhand. Waarom juist de linkerhand? Dat is bedacht door Lord Baden-Powell. Dat is de man die met Scouting is begonnen. Hij bezocht eens een indianenstam. Daar zag hij dat de indianen elkaar de linkerhand gaven. Hij vroeg waarom ze dat deden. De indianen antwoordden: ‘Omdat die hand het dichtst bij het hart zit en wij in die hand nooit een wapen dragen.’ Baden-Powell vond dat zo’n mooi gebruik, dat hij het voor Scouting heeft overgenomen.
[page_block hash_id=’totem’]
De totem
In het verhaal over de horderoep is al gesproken over de totem. Elke welpenhorde heeft een totem.
De totem is eigenlijk een soort “geschiedenisboek” van de horde. Van heel veel kampen, jungledagen, sportwedstrijden en andere activiteiten hangt er een herinnering aan de totem. Kijk er maar eens een keer goed naar, sommige zijn al heel oud.
Ook onze totem is heel oud, hij is zelfs al te zien op een foto van onze welpen uit 1946. Toen bestond onze groep nog maar 1 jaar. In 2017 is de totem helemaal opgeknapt, zodat hij weer jaren mee kan. Het is belangrijk dat je altijd netjes omgaat met de totem. In het lokaal hebben we een speciale plek om hem op te hangen.
[page_block hash_id=’logboek’]
Het logboek
Dit is een boek waarin door de welpen en de leiding alle avonturen worden geschreven die de horde heeft beleefd. Ook vind je er mooie tekeningen in. In het logboek kun je dus echt de geschiedenis van jouw horde lezen en zien!
Iedere week neemt één van de welpen het logboek mee naar huis en schrijft erin wat hij of zij die dag heeft beleefd. Vaak wordt er ook nog een mooie tekening bij gemaakt. De volgende week wordt het verhaaltje voorgelezen. Dat gebeurt meestal bij het drinken. Dan krijgt iemand anders het logboek weer mee.
Als voorbeeld vind je hier het verhaal uit het logboek van de Sionie Horde over het welpenkamp van 2006:
– deel 1 vrijdag en zaterdag
– deel 2 zondag en maandag
De welp die het verhaal geschreven heeft is Dylan, toen helper van het winnende nest zwart van de Sionie Horde.
De tekening hiernaast is de eerste bladzijde uit het logboek van de Sionie Horde. Als je heel goed kijkt, zie je de volgende jungledieren: Akela, Bagheera, Baloe, Kaa, Sahi, Hathi, Jacala, Rama, Mang en Chil. Ook vind je de raadsrots, de Waingoenga rivier, de rots van de watervrede, het mensendorp en de ruïnes van de Koele Holen terug. Maar misschien heb je het echte logboek nodig om alles te ontdekken. Kijk ook eens op de pagina over het Jungleboek als je meer over de jungle van Mowgli wilt weten!
[page_block hash_id=’welpenwet’]
De Welpenwet
Als je een spel goed wilt spelen, moet je je aan de spelregels houden. Net als ieder spel heeft ook het welpenspel regels. Deze regels staan in de Welpenwet. Iedere welp hoort de Welpenwet uit zijn hoofd te kennen.
De Welpenwet gaat zo:
Een welp speelt samen met anderen in de jungle.
Een welp is eerlijk, vriendelijk en zet door.
Een welp zorgt goed voor de natuur.
[page_block hash_id=’welpenbelofte’]
De Welpenbelofte
Als je de Welpenwet en de horderoep kent en je wilt een welp worden, dan kun je geïnstalleerd worden. Dat is een moeilijk woord voor lid worden van de welpenhorde. Na de installatie mag je het uniform dragen. Je hoort dan echt bij de horde en je eigen nest.
Tijdens de installatie beloof je dat je je aan de Welpenwet zult houden. Dit betekent dat je de Welpenwet niet alleen maar op moet zeggen. Je moet ook begrijpen wat ermee wordt bedoeld. Daarom praat de leiding voor de installatie met jou over de betekenis van de Welpenwet. En natuurlijk ook over wat er tijdens de installatie allemaal gebeurt. Hoe de installatie precies gaat lees je na de Welpenbelofte.
De Welpenbelofte gaat zo:
Ik beloof mijn best te doen een goede welp te zijn,
iedereen te helpen waar ik kan
en mij te houden aan de Welpenwet.
Jullie kunnen op mij rekenen!
Als je de belofte hebt afgelegd, ben je lid van de horde geworden. Je gaat natuurlijk niet iets beloven wat je niet meent! Denk daarom goed na wat je belooft en wat die woorden betekenen.
[page_block hash_id=’installatie’]
De installatie
Bij de installatie staat de horde opgesteld net zoals bij het openen. Alle nieuwelingen die vandaag worden geïnstalleerd hebben de groene blouse al aan. Ze hebben net met de leiding gesproken over de installatie en weten precies wat er gaat gebeuren. Hun ouders, broers en zusjes zitten in ons lokaal en er zijn ook een paar opa’s en oma’s bij. De welpenpetten, dassen en insignes liggen al klaar. En ook onze groepsvlag staat naast de leiding. Nog heel even en de installatie gaat beginnen. Ze kunnen eigenlijk niet meer langer wachten, want na de installatie horen ze echt bij de horde!
Akela (of iemand anders van de leiding) vraagt dan aan een nieuweling om naar voren te komen. De nieuweling gaat tegenover Akela staan. Akela vraagt dan of hij of zij geïnstalleerd wil worden. De nieuweling zegt: ‘Ja!’ Dan vraagt Akela de nieuweling de Welpenwet op te zeggen. Dat gaat bijna vanzelf, want iedereen heeft de wet goed geleerd. Terwijl dat allemaal gebeurt, is een moeder druk bezig met foto’s maken. En de vader van de nieuweling loopt met een filmcamera rond.
Na het opzeggen van de Welpenwet geeft de nieuweling Akela de linkerhand en leggen ze allebei de rechterhand op de groepsvlag. De vlag wordt netjes door de andere leiders vastgehouden. Dan zegt Akela: ‘Groep saluut’. Alle welpen en leiders doen nu de welpengroet en Akela wil de Welpenbelofte regel voor regel voorzeggen. Maar deze nieuweling heeft de belofte uit het hoofd geleerd en doet het helemaal alleen. Nadat de belofte is afgelegd, zegt Akela: ‘Saluut af’. De nieuweling is dan officieel opgenomen in de horde.
Maar de installatie is nog niet afgelopen: de nieuwe welp krijgt ook nog de installatie-insignes, onze groepsdas, de welpenpet en het welpenboekje. Als laatste krijgt hij of zij het nestdriehoekje opgespeld. Dat doet de gids van het nest waar de nieuwe welp vanaf die dag bij hoort. De gids neemt de welp dan mee naar het nest.
Dan is de volgende nieuweling aan de beurt.
Nadat alle nieuwelingen zijn geïnstalleerd gaan ze bij elkaar staan zodat iedereen ze kan feliciteren. Tot slot is er nog een leuk installatiespel. Maar hoe dat gaat blijft een verrassing!
Aan het eind van de opkomst mogen de nieuwe welpen voor het eerst meedoen met de horderoep.
[page_block hash_id=’welpenboekje’]
Het welpenboekje
Bij de installatie krijg je je eigen welpenzakboekje. In dit boekje staan allerlei dingen die leuk zijn om te weten. Je kunt erin lezen en zien wat je tegenkomt bij Scouting, in onze groep en in het spel van de welpen. Bovendien kun je leren hoe het gaat in de horde. Ook wordt er bijvoorbeeld in geschreven wanneer je bent geïnstalleerd of wanneer je helper of gids bent geworden.
Midden in het welpenboekje vind je een aantal opdrachten. Dat noemen we de stereisen. Wat dat zijn kun je hieronder lezen.
[page_block hash_id=’vachtenschouw’]
Vachtenschouw
Elke welp hoort altijd de volgende dingen bij zich te hebben:
• het welpenboekje
• een pen of potlood
• een klein schrijfblokje
• een schone zakdoek en
• een knopentouwtje.
Dit zijn dingen die je vaak nodig hebt of die gewoon handig zijn om bij je te hebben. Soms wordt er gecontroleerd of je alles wel bij je hebt. Dat noemen we in welpentaal de “vachtenschouw”. Meestal gebeurt dat bij het openen. Dan wordt gelijk gekeken of je wel netjes in uniform bent.
[page_block hash_id=’stereisen’]
Stereisen
Als een welp geboren wordt, heeft hij zijn beide ogen gesloten. Als hij ouder wordt en dingen begint te leren, gaan zijn ogen één voor één open. Bij onze welpen gaat dat precies zo.
Midden in het welpenboekje staan opdrachten. Als je weet hoe je iets moet doen, kun je die opdracht bij de leiding laten aftekenen. Als je bijvoorbeeld weet hoe de platte knoop moet, laat je dat aan iemand van de leiding zien. En als je het goed doet, krijg je een handtekening in je welpenboekje. Omdat je er sterren voor op je pet mee kunt halen noemen we die opdrachten de stereisen. Hoe je die sterren kunt halen lees je hier.
Er zijn allerlei soorten stereisen. Zoals het kennen van de Welpenwet, het kunnen omgaan met een kompas en het kennen van verschillende knopen. Sommige opdrachten hebben te maken met hygiëne en veiligheid en andere weer met sport en spel. Daarnaast zijn er eisen als thee zetten, aardappels schillen, telefoneren en afwassen.
De stereisen zijn onderverdeeld in twee groepen:
• de eisen voor de eerste ster en
• de eisen voor de tweede ster.
Als je hierboven op de eisen voor de eerste ster klikt, kom je op een pagina met alle opdrachten die je voor die ster moet doen. En je vind er nog veel meer leuke en interessante dingen. Zo kun je niet alleen op de groep, maar ook thuis aan de stereisen werken. Voor de pagina met de eisen voor de tweede ster geldt eigenlijk hetzelfde. Soms zijn die eisen iets moeilijker, maar vaak ook niet. Wil je meer over de stereisen weten, dan kun je altijd bij de leiding terecht.
Als je een opdracht kunt, dan kun je die door de leiding af laten tekenen. Soms krijg je daar de tijd voor, maar het mag ook na de groep. Heb je alle stereisen voor de eerste ster laten aftekenen? Dan gaat, net als bij een jonge wolf, één oog open. Daarom krijg je dan één ster voor op je welpenpet, zodat iedereen dit kan zien. Als je de eerste ster hebt gehaald, kun je verder werken aan de eisen voor de tweede petster. Als je die ook hebt gehaald, zijn beide ogen open.
[page_block hash_id=’insignes’]
Insignes
Je komt vast wel eens iets tegen waarvan je meer zou willen weten of wat je erg leuk vindt om te doen. Misschien ben je ergens al heel goed in of wil je juist meer over iets leren. Als jij zoiets hebt, kun je een insigne halen. Er zijn wel 18 insignes, over allerlei onderwerpen, zoals koken, spoorzoeker, sport, de natuur, de wijde wereld en EHBO. Speciaal voor de oudste welpen zijn er nog een paar extra insignes.
Bij elk insigne hoort een aantal opdrachten. Daarvan moet je er een aantal uitvoeren of misschien zelfs allemaal. Soms doen we met de hele horde samen een insigne. Maar je mag er ook zelf één uitkiezen die je leuk vindt. Dan ga je daar zelf mee aan de slag. Vaak kun je ook al veel thuis doen. Je kunt je ouders en de leiding natuurlijk om hulp vragen, maar het is wel belangrijk dat je de opdrachten zelf doet. Overleg voordat je aan een insigne begint altijd eerst even met de leiding!
Als je een insigne gehaald hebt, mag je het op je rechtermouw dragen. Je krijgt het van de leiding, maar het kan zijn dat je een klein bedrag moet betalen.
Hieronder vind je alle insignes op een rij. Ook in ons lokaal hangt een bord waarop je alle insignes kunt zien. Wil je weten hoe het precies werkt en wat je voor de insignes moet doen? Klik dan op de button.
[lazy_load_box effect=”slidefromright” speed=”800″ delay=”400″]
[button text=”Insigne pagina” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/insignes-welpen” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”inline” icon=”no”]
[/lazy_load_box][spacer]
[row_in][span4]
• Spoorzoeker
• Spelexpert
• Show
• Ik
• Thuis
• EHBO
[/span4][span4]
• Knopen
• Sport
• Kunstenaar
• Weer
• Samen
• Wijde Wereld
[/span4][span4]
• Varen
• Journalist
• Natuur
• Geschiedenis
• Culturen
• Koken
[/span4][/row_in]
[spacer]
Er zijn ook nog een paar insignes speciaal voor de oudste welpen:
[row_in][span4]
• Leiding voor één keer
• Pionieren
[/span4][span4]
• Kampvuur
• Zakmes
[/span4][span4]
• Nachtje kamperen
• Zeilen Kielboot 1
[/span4][/row_in]
[spacer]
[page_block hash_id=’jachtgebieden’]
De jachtgebieden
Je hebt al gelezen over Mowgli en de spannende avonturen die hij met de dieren uit de jungle beleeft. Elk dier heeft zijn eigen jachtgebied in de jungle. Dat is een bepaald deel van de jungle waar geen enkel ander dier op prooi mag jagen. Zo blijft er voor elk dier voldoende te eten. De wolven van de Sionie Horde, Bagheera, Baloe, Hathi en nog veel meer junglebewoners hebben hun eigen jachtgebied. Ook zijn er bijzondere gebieden in de jungle, zoals rond de Waingoengarivier en bij de Koele Holen.
Door de jachtgebieden te verkennen leer je de dieren uit de jungle beter kennen. Dat doe je samen met de leiding.
Dit zijn de jachtgebieden:
[row_in][span4]
• Baloe
• Bagheera
• Hathi
• Kaa
• Chil
• Sahi
[/span4][span4]
• Raksha
• Rond het mensendorp
• Koele Holen
• Jacala
• Diep in de jungle (Rama, Mang)
• De Waingoengarivier
[/span4][span4]
[/span4][/row_in]
[page_block hash_id=’welpenyell’]
De welpenyell
Een yell is een soort kreet die we met z’n allen tegelijk schreeuwen. Het liefst zo hard mogelijk. Bijvoorbeeld om een bijzonder programma af te sluiten, om een winnend groepje te feliciteren of gewoon omdat we er zin in hebben… Dat gebeurt overal binnen Scouting, wereldwijd. Veel yells die wij kennen hoor je daarom ook bij andere groepen of zelfs in andere landen.
Onze groep heeft al heel lang een eigen groepsyell. De welpenyell is eigenlijk onze groepsyell, maar dan met een extra regel aan het eind. Hij gaat zo:
Wij van Scouting Nanne Zwiep,
je hoort ons wel, maar je ziet ons niet.
Rood en blauw is onze vaan,
Nanne Zwiep staat bovenaan!!
Welpen met een groene bloes
wij zijn lang niet voor de poes!!
Yeahhhh!!!
[page_block hash_id=’happen’]
Happen
Ook als we gaan drinken of eten doen we een yell. We noemen dat ‘happen’.
Deze yell gaat zo:
Hap hap happerdehap!
Bik bik bikkerdebik!
Sma-ke-lijk eten en drinken!
Na het eten of drinken sluiten we af met:
Hap hap happerdehap!
Bik bik bikkerdebik!
Alles is opgegeten en gedronken!
Het happen gebeurt niet alleen bij de welpen, maar dat doen alle speltakken!
[page_block hash_id=’scouty’]
De Scouty
Vier keer per jaar krijg je het Scouting Magazine toegestuurd. Daarin vind je de Scouty pagina’s voor alle welpen van Scouting Nederland. Dat zijn alle kinderen van 7 tot 11 jaar. De welpen van de Sionie Horde hebben de Scouty al eens op bezoek gehad. Een paar kinderen stonden er toen echt in. Kijk maar eens! – Voorkant – Bladzijde 16 – Bladzijde 17
Je kunt de Scouty ook bekijken op de website van Scouting Nederland. Klik hier om naar die website te gaan.
In het midden van het Scouting Magazine vind je 4 bladzijden van onze eigen groep. Die zijn wat dikker en herken je aan ons groepslogo. Meestal vind je op die bladzijden veel foto´s van de activiteiten van de laatste maanden. Heb je al een foto van jezelf gevonden?
[spacer]
Waar wil je meer over weten?
[row_in][span2][button text=”Onze welpen” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Wet & Belofte” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/junglegebruiken#welpenwet” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Eisen eerste ster” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/eisen-eerste-ster/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Eisen tweede ster” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/eisen-tweede-ster/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Insignes” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/junglegebruiken#insignes” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Het Jungleboek” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/het-jungleboek/” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”][spacer]
[/span2][span2][button text=”Foto’s welpen” link=”https://www.nannezwiep.nl/speltakken-overzicht/welpen/activiteiten/fotos#welpen” style=”default” size=”small” target=”_self” display=”block” icon=”no”]
[/span2][/row_in]