[row_in][span9]Op deze plek vind je een heleboel informatie over de geschiedenis van de grootste jeugd- en jongerenbeweging ter wereld. Je leest hier over het hoe Scouting is ontstaan, wie Baden-Powell was en hoe de beweging zich wereldwijd en in Nederland heeft ontwikkeld. Ook vind je er wat historische informatie over Scouting in Enschede en onze regio. Voor de duidelijkheid is die in geel aangegeven. Wil je meer weten over de geschiedenis van onze groep, klik dan hier.
Scouting bestaat sinds 1907, dus al meer dan 100 jaar. Dat is een lange geschiedenis. In het eerste hoofdstuk vind je daarom in het kort een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen: ‘Scouting in vogelvlucht’. Vind je het interessant en wil je er meer over weten, kijk dan verder in het volgende hoofdstuk: ‘De geschiedenis van jaar tot jaar’.
[/span9][span3]
[/span3][/row_in]
[spacer]
Klik hieronder om snel naar een hoofdstuk of tijdvak te gaan:
[row_in][span6]
I | Scouting in vogelvlucht |
II | De geschiedenis van Scouting van jaar tot jaar |
[spacer][/span6][span6]
[/span6][/row_in]
[row_in][span6]
• | De 19e eeuw |
• | 1900 – 1910 – Het begin van een nieuwe beweging |
• | 1910 – 1920 – Scouting verspreidt zich over de wereld |
• | De jaren ’20 |
• | De jaren ’30 |
• | De jaren ’40 |
[/span6][span6]
• | De jaren ’50 |
• | De jaren ’60 |
• | De jaren ’70 |
• | De jaren ’80 |
• | De jaren ’90 |
• | De 21e eeuw |
[/span6][/row_in]
[spacer]
De basisinformatie op deze pagina is overgenomen van de website van Scouting Nederland, maar is daar nu alleen nog in beknopte vorm te vinden.
[page_block hash_id=’geschiedenisvogelvlucht’]
Scouting in vogelvlucht
Het programma van Scouting is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Sir (later: Lord) Robert Baden-Powell of Gilwell (of `B-P’). Lord Baden-Powell was in zijn tijd een heel beroemd legerofficier. Hij bedacht het Scoutingspel aan het begin van de 20e eeuw, dus ongeveer 100 jaar geleden. Maar Scouting ontstond niet van de ene dag op de andere. Rond 1903 spelen duizenden jongens in Engeland tot verbazing van Baden-Powell een spel dat is gebaseerd op zijn boek ‘Aids to scouting’. Hij had het boek eigenlijk geschreven voor legerverkenners. De jongens noemen zich ‘B.P.-Scouts’.
Tijdens het schrijven van het boek Scouting for boys neemt Baden-Powell de proef op de som. Vanaf 1 augustus 1907 houdt hij met 21 jongens een kamp op Brownsea Island voor de Engelse Zuidkust. Dit wordt gezien als het begin van de wereldwijde Scoutingbeweging zoals wij die nu kennen.
Het boek Scouting for boys wordt uitgegeven in 1908. Het is een spectaculaire bestseller. Door de bekendheid van B-P zijn er in Engeland al binnen een jaar 60.000 jongens enthousiast bezig met het spel wat Baden-Powell Scouting noemde. Vanaf dat moment ging het razendsnel. Overal over de hele wereld ontstaan spontaan ‘verkennersgroepen’. Deze waren in het begin bedoeld voor jongens van 12 tot 18 jaar. Maar niet alleen jongens, ook meisjes wilden meedoen aan het spel. Zo ontstonden al snel groepen padvindsters. Natuurlijk wilden ook de jongere broertjes en zusjes meedoen aan het Scoutingspel. Dat was het begin van de welpen- en later kaboutergroepen. En doordat te oud geworden verkenners toch graag scout wilden blijven, ontstonden de ‘voortrekkers’. Al snel worden dan de eerste grote kampen gehouden, zoals in 1920 de eerste Wereld Jamboree in Londen.
Scouting in Nederland begon in 1910. In dat jaar werden de eerste verkennerstroepen gevormd in een paar steden. De eerste landelijke organisatie werd ook in 1910 opgericht: de Nederlandse Padvinders Organisatie. De NPO ging in 1915 samen met de Nederlandse Padvinders Bond en heette van toen af De Nederlandse Padvinders (NPV). De NPO en NPV waren voor jongens van alle godsdiensten. Desondanks richtten de Rooms-katholieken in 1938 hun eigen organisatie op, de Katholieke Verkenners. De twee organisaties werkten wel op veel gebieden samen.
Scouting voor meisjes begon in Nederland in 1916 met de oprichting van het Nederlands Meisjes Gilde, later omgedoopt tot Nederlands Padvindsters Gilde (NPG). Dit werd later gevolgd door een aparte Katholieke organisatie, de Nederlandse Gidsen Beweging.
Het hoogtepunt van de vooroorlogse geschiedenis van Scouting in Nederland was de 5e Wereld Jamboree. Die werd in 1937 gehouden in Vogelenzang bij Haarlem. Dit was de laatste Wereld Jamboree waar B-P zelf nog bij was. B-P overleed in 1941.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle scoutingactiviteiten verboden door Nazi-Duitsland, maar veel scoutinggroepen gingen in het geheim door. Veel scouts gingen bij het verzet of hielpen anderen door de verschrikkingen van de oorlog heen. Na de oorlog kwam Scouting snel weer terug en werd weer net zo populair als voor de oorlog.
In 1973 zijn de vier oude verenigingen NPV, NPG, KV en NGB na vijf jaren van vergaande samenwerking gefuseerd tot één organisatie: Scouting Nederland. De Engelse naam Scouting werd toen gekozen om niet de voorkeur te hoeven geven aan de naam van één van de oorspronkelijke organisaties. Binnen de vereniging Scouting Nederland zijn nog steeds elke week meer dan 100.000 kinderen en jongeren en 25.000 vrijwilligers bezig met allerlei leuke en uitdagende activiteiten.
In 1995 wordt de 18e Wereld Jamboree gehouden bij Biddinghuizen in Nederland.
In 2007 viert Scouting wereldwijd haar 100-jarig bestaan. In Nederland wordt het eeuwfeest in 2010 gevierd met diverse activiteiten.
[page_block hash_id=’geschiedenisjaartotjaar’][page_block hash_id=’19e_eeuw’]
De geschiedenis van Scouting van jaar tot jaar
22 februari 1857
Stanhopestraat 6, Paddington, Londen. In het gezin van professor Baden Powell en mrs. Henriëtte Grace Powell wordt op deze datum Robert Stephenson Smyth geboren. Deze Robert heeft vier broers, waarna er nog drie zusjes worden geboren die al als baby sterven. Na hem komt zijn zuster Agnes en in mei 1860 wordt zijn jongste broer Baden Fletcher Smyth geboren.
Mevrouw Powell wordt in 1861 weduwe en ter herinnering aan haar man wordt diens voornaam ‘Baden’ toegevoegd aan de achternaam en zo wordt de familie bekend als ‘Baden-Powell’.
1870-1876
De jonge Robert Baden-Powell bezoekt de Charterhouse School, een nog steeds bestaande en toen al tweehonderd jaar oude middelbare school, in het hart van het toenmalige Londen.
1876
Na enige mislukte toelatingsexamens voor Oxford University, waar zijn vader had gedoceerd, probeert hij het bij het leger. Hij slaagt voor de officierscursus aan de Koninklijke Academie van Sandhurst. Daarna doet hij dienst in India, wordt overgeplaatst naar het 13e Regiment Huzaren en komt na vele omzwervingen terecht in het Afrika van ruim een eeuw terug.
1899
De Boerenoorlog. Kolonel Baden-Powell wordt belast met de verdediging van het grensplaatsje Mafeking. Hij doorstaat met 1250 mannen en de plaatselijke bevolking een beleg van 217 dagen, en op 17 mei is Mafeking vrij. Zijn naam als ‘Held van Mafeking’ is in de toenmalige wereld gevestigd en zijn initialen ‘B.P.’ verschijnen als symbool daarvan, overal in het Britse wereldrijk. Het is Koningin Victoria die hem op zijn 43e bevordert tot -toen de jongste- generaal-majoor. Nog één opdracht krijgt Baden-Powell in Afrika, namelijk de oprichting van de South African Constabulary, een bereden politiekorps.
22 februari 1889
In het gezin van Harold Soames en Katharine May Hill wordt Olave St. Clair als derde kind geboren. Olave komt terecht in een rijke familie. Van haar moederskant is zij afstammelinge van de graven van Kinnoul. Een van haar neven, de zoon van haar broer Arthur, is de latere Sir Christopher Soames, die huwt met een dochter van Winston Churchill, de beroemde staatsman die in het leven van haar latere echtgenoot een belangrijke rol zou spelen.
[page_block hash_id=’1900-1910′]
1903
Robert Baden-Powell keert voorgoed naar Engeland terug. Hij wordt geplaatst bij de Britse Cavalerie, met als speciale opdracht het ontwerpen van een nieuw opleidingssysteem. Intussen heeft hij ook van zich laten horen als schrijver van een aantal boeken, waaronder Aids to Scouting, bestemd voor de verspieders in het leger, dat tot zijn verbazing opgang doet onder de jongens in Engeland. Ze kopen het bij duizenden en zij spelen een spel… als ‘B.P. Scouts’.
1904
Koning Edward VII benoemt Baden Powell tot luitenant-generaal, de hoogst mogelijke rang in vredestijd.
Augustus 1907
Tijdens het schrijven van het boek Scouting for boys neemt Baden-Powell de proef op de som en houdt met 21 jongens een kamp op Brownsea Island in Poole Harbour aan de Engelse zuidkust. De bestaande jeugdorganisatie, de Boy’s Brigade, steunt dit experiment en uitgever Arthur Pearson verleent steun bij de voorbereiding van het inmiddels beroemd geworden boek.
1908
Publicatie van Scouting for Boys, eerst in zes veertiendaagse afleveringen en in mei 1908 in boekvorm. Het wordt een overrompelende bestseller.
1909
In september wordt de eerste grote rally in Londen gehouden. Er verschijnen tot ieders verrassing niet minder dan 11.000 boy scouts en bovendien enkele meisjespadvinders in zelfbedachte uniformen. Dat is het signaal om ook Scouting voor meisjes te gaan organiseren. Eerder datzelfde jaar werd het eerste zeeverkennerskamp georganiseerd, deels aan boord van het schip Mercury.
2 oktober 1908
Koning Edward ontbiedt luitenant-generaal R.S.S. Baden-Powell “on his command” naar Balmoral Castle. Baden-Powell wordt Ridder in de Victoria Orde en wordt ‘Sir Robert’. De koning vraagt hem tevens om al zijn aandacht te geven aan de Scoutingbeweging.
[page_block hash_id=’1910-1920′]
1910
In Nederland worden op verschillende plaatsen voorbereidingen getroffen om met het spel van Verkennen te kunnen beginnen. De belangrijkste plaatsen en gebeurtenissen zijn de volgende.
’s Gravenhage, waar luitenant W.J. van Hoytema het boekje Op! Hollandsche jongens naar Buiten uitgeeft, wat leidt tot vorming van de eerst troep: de Jonge Verkenners in december 1910, onder leiding van de Ier Griffin Moriarty.
Amsterdam, waar journalist Gos. de Voogt een proef-patrouille opricht. Zij oefenen onder leiding van Hopman M.W.D. den Ouden. De Voogt werd met name geïnspireerd door het bezoek van enkele Britse Verkenners aan Nederland. Deze patrouille Scouts van de 16e Oxford Troep, onder leiding van Scoutmaster Bernard Blythe, bezocht vanaf 4 augustus 1910 onder andere Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Tilburg. Zij waren de eerste Scouts ooit in Nederland. De patrouille trok de aandacht door hun hoed en padvindersuniform en door de vaardigheden die ze demonstreerden. Als snel namen jongens hun Scoutingspel over.
In Londen wordt begin 1910 officieel begonnen met Scouting voor meisjes: de Girl Guides Association wordt er opgericht onder leiding van Agnes Baden-Powell, de zuster van Robert.
1911-1912
Baden-Powell maakt een wereldreis en stimuleert de start van Scouting in alle vijf de werelddelen. Tijdens de reis aan boord van het schip Arcadian (begin 1912) ontmoet hij Olave St. Clair Soames, met wie hij in oktober van dat jaar in het huwelijk treedt.
In Nederland worden in vele plaatsen groepen padvinders opgericht en hier en daar ook meisjesgroepen. De belangrijkste zijn:
• De Nederlandse Padvindersorganisatie (N.P.O.), op 7 januari 1911 in Amsterdam opgericht door Gos. de Voogt.
• De Eerste Nederlandse Meisjes Gezellen Vereeniging (E.N.M.G.V.) in 1911 opgericht door Mevr. A. Muller-van Geuns.
• De Nederlandse Padvindersbond (N.P.B.), op 10 maart 1912 te Den Haag opgericht door onder andere W.J. van Hoytema.
[page_block hash_id=’padverkenners’]Ook in Enschede waren al heel vroeg de eerste padvinders actief. Hoogstwaarschijnlijk al sinds 1910. Uit een krantenartikel blijkt namelijk dat op 31 januari 1911 in Enschede officieel een plaatselijk bestuur werd opgericht. Het is dus aannemelijk dat de voorbereidingen daarvoor al enige tijd aan de gang waren.
Het oudst bekende beeldmateriaal van Enschedese padvinders is een foto of prentbriefkaart in het boek “De Padvinders in Woord en Beeld”, dat de al eerder genoemde journalist en voorvechter van Scouting Gos. de Voogt in 1913 liet uitgeven. Op die afbeelding staan de “Enschedesche Padverkenners”, zoals padvinders hier in die tijd blijkbaar werden genoemd. Een term die in die begintijd trouwens vaker werd gebruikt. Er staan zo’n 75 padvinders op de foto, compleet met das, hoed en stok. De foto is opnieuw opgenomen in het boekje “De Padvinderij in oude ansichten” (1982), foto nr. 14, dat in 2005 nog bij de ScoutShop verkrijgbaar was.
1913
De reizen gaan door: Algiers, Malta, Napels. Op 30 oktober wordt de oudste zoon Peter geboren. Deze zou later de Tweede Baron Baden-Powell zijn, en een belangrijke rol spelen in het Zuid-Afrikaanse politiekorps en in de International Fellowship of former Scouts en Guides. Hij overlijdt reeds op 49 jarige leeftijd in 1962 te Londen. In 1936 wordt zijn zoon Robert Jr. geboren en hij wordt daarmee de 3e Baron Baden-Powell.
De Baden-Powell’s krijgen nog twee dochters, te weten Heather Grave (1915) die in 1940 huwt met Commander John King en Betty St. Clair (1917) die in 1936 huwt met Gervas Clay. Lord en Lady Baden-Powell krijgen acht kleinkinderen en tot op heden zes achterkleinkinderen. De huidige Lord Baden-Powell (Robert Jr., kleinzoon van de stichter), is in het Britse Scouting actief. Dit echtpaar heeft geen kinderen en de titel van 4e Baron Baden-Powell zal te zijner tijd overgaan op de in 1971 geboren oudste achterkleinzoon David Robert. In de tijd van Baden-Powell werden adellijke titels nog in erfelijkheid toegekend. Sinds het kabinet Wilson in de zestiger jaren is de erfelijkheid van dergelijke titels afgeschaft.
1914-1918
Eerste Wereldoorlog. Door zijn afkomst en carrière in het leger kan Baden-Powell gezien worden als een typische vertegenwoordiger van het Brits Imperium. Hij voelde zich Engelsman in hart en nieren. Maar hij begon te beseffen waartoe het nationalisme kon leiden, onder andere door bezoeken aan de oorlogsfronten in Frankrijk en Vlaanderen. Immers, vier jaar lang waren buurvolken bezig elkaar uit te moorden. Hij begon in te zien dat de scoutingbeweging volkeren over hun grenzen heen bijeen kon brengen in een internationale broederschap. De scoutingbeweging als vredesbeweging. Het idee van een Jamboree als internationale bijeenkomst, gericht op onderlinge verstandhouding en wederzijds begrip, was daar een rechtstreeks gevolg van. Baden-Powell was in die jaren niet de enige die deze idealen koesterde. De oprichting van de Volkenbond was ook zo’n stap, maar dan op politiek niveau. Ondanks de grote economische crisis, de opkomst van het fascisme, het nationaal-socialisme en het uitbreken van de tweede wereldoorlog is Baden-Powell hartstochtelijk voorvechter geweest van dit vredesideaal.
1915
Onder leiding van Prins Hendrik worden op 11 december de N.P.O. en de N.P.B. samengevoegd tot de N.P.V, de Vereeniging De Nederlandsche Padvinders. De prins wordt beschermheer van de nieuwe vereniging. De N.P.V. blijft bestaan tot de oprichting van Scouting Nederland in 1973.
1916
Baden-Powell komt door de grote toeloop van jongere jongens tot het inzicht dat de bestaande verkennersafdelingen vooral geschikt zijn voor jongens van 11 tot 17 jaar. Hij begint daarom met een juniorenafdeling, waarvoor hij zelf een systeem bedenkt in zijn Wolf-Cub’s Handbook (Welpenhandboek). Hij maakt met toestemming van de schrijver Rudyard Kipling gebruik van de verhalen uit ‘The Jungle Books’ (Het Jungleboek).
Padvindsters en meisjesgezellen uit Amersfoort, Amsterdam, ’s Gravenhage, Leiden en Rotterdam richten op 31 januari het Nederlandsche Meisjes Gilde op (N.M.G., later N.P.G.; Nederlandsche Padvindsters Gilde). De eerste presidente is mevrouw M. Cijfer-van Wijngaarden.
Rond 1916 komt de schatrijke Amerikaans Engelse mrs. Juliette Low, die een omvangrijke meisjesclub leidt in de U.S.A., onder de indruk van Baden-Powell’s conceptie en sticht de Girl Scouts of America. Dit heeft grote invloed op de ontwikkeling van Guiding in vele andere landen.
1918
Lord en Lady Baden-Powell bezoeken Spanje en Portugal. Zij vestigen zich met hun gezin op het buiten Bentley, dat ze Pax Hill (Vredesheuvel) noemen. Tot 1939 zullen ze er wonen. Het werd een begrip in de toenmalige Scouting en Guiding wereld.
1919
W.F. de Bois Maclaren -een landeigenaar- schenkt het buiten Gilwell Park in Epping Forest bij Londen aan de jonge beweging. Baden-Powell besluit om er een trainingscentrum voor kaderleden van te maken en een kampeerterrein voor scouts uit oost-Londen. Op Gilwell Park ontstaat Baden-Powell’s conceptie van de zogenaamde Woodbadge Gilwellcursus, een voortgezette training voor vrijwillig(st)ers. Intussen verschijnen er nieuwe boeken van Baden-Powell, zoals The Wolf Cub’s Handbook (met medewerking van Rudyard Kipling, schrijver van de Jungleboeken), Girl Guiding, Rovering to Success.
In Utrecht werden de eerste oproepen gedaan voor jongens vanaf 9 jaar om lid te worden van de “welpenstam”. Er werd nog geen gebruik gemaakt van het Jungleboek, maar van het indianenthema. Zo werden de voorlopers van de gidsenbanden als een “indianentooi” aan de kampmuts bevestigd. En de Wet van de Jungle bestond nog niet, men had het over de “Wetten van de wildernis”.
[page_block hash_id=’jaren20′]
1920
Eerste Wereld Jamboree, Olympia, Londen. De naam jamboree schijnt te zijn afgeleid van de naam die de Australische inheemse bevolking gaf aan haar ceremoniële bijeenkomsten.
Sir Robert Baden-Powell wordt uitgeroepen tot Chief Scout of the World. Tevens wordt de eerste internationale conferentie gehouden: de oprichting van de Boy Scouts International Conference.
Het Nederlandse contingent ziet op de Wereld Jamboree een horderoep en een demonstratie van 500 Londense welpen. Direct na terugkeer in Nederland begint op 5 september 1920 de eerste Nederlandse welpenhorde in Den Haag die volledig was gebaseerd op het Engelse welpenwerk. Alleen de kreet “Yalahiii…” was een typisch Nederlandse vondst, deze werd in 1924 aan de horderoep toegevoegd. Al in oktober 1920 werd de welpentak officieel erkend.
In Nederland krijgt de N.P.V. een nieuwe voorzitter: vice-admiraal, oud-minister van Marine en Staatsraad J.J. Rambonnet. In 1928 krijgt hij de titel Hoofdverkenner. Onder zijn leiding zal de N.P.V. een grote groei meemaken.
1923
Het door Baron van Pallandt in de gemeente Ommen ter beschikking gestelde buitencentrum, genaamd Gilwell Ada’s Hoeve, wordt door Hoofdverkenner Rambonnet officieel in gebruik genomen. De eerste Gilwellcursus start nog datzelfde jaar. Tot op de dag van vandaag is Ommen met haar scoutingkampeerterreinen langs de Vecht en op het landgoed Eerde voor duizenden meisjes en jongens jaarlijks een gewild centrum.
1924
De 2e Wereld Jamboree vindt plaats in Kopenhagen, Denemarken.
1928
Op voorstel van de Nederlandse mevrouw Wijnaendts Francken-Dyserinck wordt tijdens de 8e Wereldconferentie in Hongarije de World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS) opgericht.
1929
3e Wereld Jamboree, Birkenhead, Engeland.
Baden-Powell wordt in de adelstand verheven en kiest de naam Baron Baden-Powell of Gilwell, daarmee zijn titel verbindend aan het internationaal trainingscentrum bij Londen.
Intussen maken de Baden-Powell’s reizen naar India en Afrika. In 1932 komt Lord Baden-Powell voor het nationaal kamp naar Wassenaar en ontvangt in het Scheveningse Kurhaus voor zijn verdiensten het Grootkruis in de Orde van Oranje-Nassau. Hij krijgt de Wateler Peace Price, terwijl zijn echtgenote onder andere Polen bezoekt.
[page_block hash_id=’jaren30′]
1930
Mevrouw E. van den Bosch-de Jongh wordt presidente van het Nederlandsche Meisjes Gilde. Zij brengt al spoedig de centrale eenheid in het Gilde tot stand en tevens de daarmee gepaard gaande naamsverandering: Het Nederlandse Padvindsters Gilde (1933).
In de Christelijke Jonge Mannen vereniging (C.J.M.V.) zijn padvindersgroepen ontstaan, die zich federatief aansluiten bij de N.P.V.. Met instemming van het Rooms Katholiek Episcopaat komt de Vereniging der Katholieke Verkenners tot stand en deze vereniging sluit zich collectief aan bij de N.P.V.. Rooms Katholieke groepen waren er overigens al vanaf de vroegste tijd. Het waren onder andere mensen als Pim Froger (later pastoor), Prof. Dr. J.E. de Quay, Mr. Ren Hoppener en Dr. Ramselaar, die deze ontwikkeling met veel tactiek wisten te realiseren. Met succes voor tienduizenden jongens in alle delen van het land. Deze ontwikkeling had de warme instemming van hoofdverkenner Rambonnet.
Tijdens de zesde Wereldconferentie van de nog jonge World Association of Girl Guides and Girl Scouts (W.A.G.G.G.S.) op het buitencentrum Foxlease te Engeland, wordt Lady Baden-Powell unaniem gekozen tot World Chief Guide.
1932
Lady Baden-Powell opent op 31 juli Our Chalet, het eerste internationale wereldcentrum van de W.A.G.G.G.S. bij Adelboden in Zwitserland. Lord Baden-Powell laat ter herinnering aan de schenkster mrs. Storrow uit de Verenigde Staten op de balken in de grote zaal de volgende woorden aanbrengen: “Aan Helen Storrow dankt onze wereldbond dit Chalet tot bloei van de padvinderij en beter begrip tussen de volkeren, juli 1932”.
1933
De 4e Wereld Jamboree werd gehouden in Gödöllö in Hongarije.
1936
H.K.H. Prinses Juliana wordt beschermvrouwe van het N.P.G.
1937
De 5e Wereld Jamboree wordt gehouden in Vogelenzang bij Bloemendaal. Koningin Wilhelmina opent het kamp waaraan 27.000 verkenners uit 54 landen deelnemen. Baden-Powell neemt daar op 80-jarige leeftijd afscheid van de scouts. Het is de laatste jamboree waar hij aanwezig is.
In Nederland werd sterk met deze Jamboree meegeleefd. Tijdens de jamboree vraagt Baden-Powell Prins Bernhard de leiding van de Nederlandse Padvinders over te nemen van de inmiddels 73-jarige Hoofdverkenner Rambonnet.
1938
Lord en Lady Baden-Powell verlaten voorgoed Engeland om zich te vestigen in Nyeri in Kenia. Lord Somers volgt Baden Powell in het Britse Wereldrijk feitelijk op als Chief Scout.
Hoofdverkenner Rambonnet treedt af en N.P.V. en K.V. richten de Nationale Padvindersraad op, waarvan Prins Bernhard Koninklijk Commissaris en voorzitter wordt. A.E. Oosterlee wordt hoofdcommissaris van de N.P.V. en mr. Ben Hoppener van de K.V.. De functie van Hoofdverkenner blijft daarmee vacant.
1939
De enige Jamboree voor meisjes wordt in Hongarije gehouden. Dit wereldkamp heet Pax Ting (Vredesbijeenkomst). Er zijn padvindsters uit 32 verschillende landen. Deze Jamboree vond plaats in de schaduw van de Tweede Wereldoorlog. De vredesoproep heeft niet lang mogen baten. In september 1939 werd Polen door Duitsland aangevallen.
[page_block hash_id=’jaren40′]
1940
Na de Duitse inval in Nederland bleven de padvind(st)ersverenigingen zo goed als het ging verder functioneren. Activiteiten buiten waren echter niet of nagenoeg niet meer mogelijk.
1941
Op 2 april 1941 werden de padvind(st)ersverenigingen door de Duitse bezettingsautoriteiten verboden. Een week later, op 9 april 1941, verscheen het verbod in de dagbladen. Uniformen en materialen moesten worden ingeleverd. Het houden van bijeenkomsten en het dragen van het uniform of delen daarvan was verboden. Hoofdbestuursleden werden gearresteerd en geïnterneerd. Tijdens de oorlog houdt Prins Bernhard vanuit Engeland contact met de Tijdelijke Vereniging Nederlandse Padvinders, die bestond uit Engelandvaarders en anderen.
Robert Baden-Powell overlijdt in zijn woning Paxtu in Nyeri in Kenia, bijna 84 jaar oud. Op zijn verzoek wordt hij aldaar begraven, aan de voet van de berg Kenia. In Londen wordt in de Westminster Abbey een massaal bezochte herdenkingsdienst gehouden in aanwezigheid van onder andere Koning George VI, minister-president Churchill en ambassadeurs van vele landen waar Scouting en Guiding zijn gegrondvest. In Nederland wordt in het geheim door de Katholieke Verkenners een gedachtenisprentje verspreid.
1944
De World Chief Guide, Lady Baden-Powell, keert vanuit Kenia terug naar Engeland, waar haar door de Britse Kroon een woning ter beschikking wordt gesteld in Hampton Court Palace te Londen.
September 1944
Temidden van het bevrijdende oorlogsgeweld van de geallieerde mogendheden tegen Nazi-Duitsland, vindt de slag om Nijmegen plaats. De voortrekker Jan van Hoof redt de Waalburg en komt om als gids voor Britse troepen. Zijn monument staat bij de Waalbrug.
In het reeds bevrijde zuiden van Nederland herrijst de padvindersbeweging. Het zijn A.E. Oosterlee en mr. Jo Cals (later minister van Onderwijs en Minister-president) die de leiding in handen nemen. Mevr. E. van den Bosch-de Jongh neemt de leiding weer op zich van het Nederlandse Padvindsters Gilde.
1945
Na de algehele bevrijding van Nederland in mei 1945, blijkt dat de padvind(st)ersvereniging nog springlevend is. Er is grote animo onder de jeugd, het kader is er nog steeds. De Nationale Padvindersraad gaat onder voorzitterschap van Prins Bernhard verder met haar werk. Er wordt zelfs een vierde loot toegevoegd aan de Scoutingstam. Op 4 juli wordt de Nederlandse Gidsen Beweging (Katholieke Gidsen) opgericht. Mevr. mr. Bep Twaalfhoven wordt de eerste presidente van de N.G.B. Het jaar daarop, wordt door de N.P.G. en de N.G.B. de Nationale Padvindstersraad opgericht. Het jaar daarop werd Prinses Juliana, die reeds vanaf 1936 beschermvrouwe was van het N.P.G., beschermvrouwe van beide meisjesverenigingen.
Op 1 mei 1945 wordt in Enschede de Nanne Zwiep Groep XVIII opgericht. Klik hier voor de geschiedenis van onze groep.
1946
De World Chief Guide, Lady Baden-Powell, brengt een bezoek aan Nederland. Lady Baden-Powell wordt groots ontvangen in Den Haag op het Binnenhof, waar meer dan 10.000 meisjes en jongens langs haar trekken. Ze komt in Middelburg, Goes, Rotterdam en Amsterdam en op paleis Soestdijk, waar ze wordt ontvangen door het (toen nog) prinselijke paar. Ook brengt Lady Baden Powell een bezoek aan Hengelo, waar ook padvinders uit Enschede en andere Twentse plaatsen haar een warm onthaal geven.
In dit jaar krijgen de Katholieke Verkenners een volledig zelfstandige plaats naast de N.P.V. De hoofdcommissaris werd H.F.M. Baron van Voorst tot Voorst.
Op 7 februari wordt het District Twente-Oost opgericht. In ‘De Wekker’, het ‘Districtsmaandblad van de N.P.V. voor welpen, verkenners en voortrekkers van district Twente-Oost’ staat een overzicht van onder meer de groepen van de afdeling Enschede (nummer 4, september 1946).
Het overzicht geeft de 19 N.P.V.-groepen in Enschede weer, met daarbij een aantal interessante gegevens, zoals bijvoorbeeld de kleur van het halsdoek. De adressen van de genoemde leid(st)ers zijn in dit overzicht weggelaten, evenals de gegevens van de districtsleiding en de gegevens van de afdelingen Oldenzaal, Haaksbergen, Losser en Ootmarsum. Opvallend is dat de genoemde afdelingen die destijds deel uitmaakten van het district Twente-Oost sinds 2001 in grote lijnen de regio Essnlaand vormen.
Groeps No. | Groepsnaam | Kleur halsdoek | Groeps- Verkennersleider |
Welpenleid(st)er | Voortrekkersleider |
1 |
Rudyard Kipling | lichtgrijs | H Brus | S Brinkers | J Oosterbroek |
2 | Vaandrig Leppink | rood met groene rand | HJ Riethorst |
Mej WB Kemper | H Hofstee |
3 | Hopman ter Horst |
goudbruin | H ter Horst | JA de Voest | |
4 | Albert Schweitzer | bordeaurood met grijze Jacobsstaf | HWJ Jansen | Mej GH Leppink | |
5 |
Hopman Bekker |
lichtgrijs m. rode rand |
L Ascherman |
AJH van Roekel |
|
6 |
Sint Joris |
lichtgr. m groene rand |
W de Wit |
Mej A Zuydgeest |
|
7 | Admiraal Doorman | lichtgrijs met roodgroen geblokte rand |
H Vegter | Mevr de Wit-Kok | |
8 | Grens | lichtgroen met oranje vierkant in de punt |
JG Kamp | Mej G Tip | |
9 | Thomas Ainsworth |
rood en groen gehalv. |
HH Velthuyzen |
Mej H Hagels |
|
10 | Emisario | donkergrijs met donkerrode rand | NA Verloop | Mej AC Dumkopf | |
11 |
J P Coen |
khaki met crême rand |
GA te Borg |
Mej K Rietman |
|
12 |
Livingstone |
groen met rode rand |
K Tiemstra |
PJ Hembrecht |
|
13 | Prins Willem de Zwijger | donkergrijs met oranje rand |
J Weener | Mej G Hulshof | |
14 | Prinses Irene | bruin met oranje rand | E Schurink | Mevr JR Pothof- vd Hoeve |
|
15 | Tubanten | vermiljoenrood met okergele rand |
Mej JWM Jager | ||
16 | Kimball O’Hara | bruingroen gehalveerd | GA Borg | Mej BAL Feunekes |
|
17 | Rambonnet |
zwart m. gouden ster |
G Luiten |
Mej JM Brasz |
|
18 |
Nanne Zwiep |
paars |
GB Hofman |
Mej GA Heringa |
|
19 | nog niet bekend | nog niet bekend | DJ Bekker | Mej GJ Achterhuis | |
Groep 19 krijgt later de naam ‘Pieter Cohen’.
Augustus 1947
De 6e Wereld Jamboree -de Jamboree van de Vrede- wordt gehouden in het Franse Moisson, waar 25.000 verkenners uit meer dan zestig landen bijeen zijn.
In Lunteren wordt de Koempoelan gehouden. Ook van onze groep zijn er mensen bij.
1948
Op Koninginnedag 31 augustus 1948 komen de Enschedese padvinders samen op de Oude Markt voor een aubade. Op de foto staat burgemeester Van Veen op het podium. Linksboven zie je het brandmonument, rechtsboven de ingang van de Grote Kerk. De foto hebben wij ontvangen van Frank te West, zoon van toenmalig Bagheera Jopie Dieperink.
1949
Een gedenkwaardig jaar voor de Katholieke Verkenners. Zij krijgen hun eigen buitencentrum Gilwell St. Walrick in Overasselt, genoemd naar de naburige ruïne van St. Walrick. De eerste beheerder is de legendarische Mat Zuur, die als pionier metterdaad in tent en blokhut op het buitencentrum woonde. In de loop van de jaren zijn de houten barakken door stenen gebouwen vervangen en heeft het centrum zijn huidige vorm gekregen. Mat Zuur is later verder gaan pionieren in Australië. In die tijd verwierven de Katholieke Verkenners ook hun eigen kerkje in Persingen, in de Ooypolder bij Nijmegen. Na de gedwongen passiviteit waren deze jaren vol koortsachtige activiteit.
In Lunteren vindt het eerste internationale BE-kamp (Agoon) plaats. BE staat voor Bijzondere Eisen. BE-groepen zijn dus groepen voor gehandicapte scouts.
[page_block hash_id=’jaren50′]
1950
H.M. Koningin Juliana wordt tot padvindster geïnstalleerd. In augustus van dat jaar opent Koningin Juliana in Ommen het Nationaal Kamp ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Verkennersbeweging in Nederland. Uit heel Nederland en uit andere Europese landen komen 7000 jongens bij elkaar. Tezelfdertijd is er een Nationaal Waterkamp in Terhorne, Friesland. De verkenners van onze groep hebben deelgenomen aan het Nationaal Kamp. Klik hier voor meer informatie. Op YouTube vind je een filmpje over de opening van het Nationaal kamp. Daarin zie je de toren van de foto ook terug.
1951
Voor de 7e Wereld Jamboree zijn 12.000 jongens bijeen in het Oostenrijkse Bad Ischl.
1952
De eerste actie ’n Heitje voor ’n Karweitje wordt gehouden.
1954
Lady Baden-Powell is te gast op de 15e Wereldconferentie voor padvindsters en gidsen in Woudschoten te Zeist. Tevens bezoekt zij de provinciale kampen van padvindsters en gidsen op de terreinen van Buitenzorg in Baarn.
1955
De 8e Wereld Jamboree -en de eerste buiten Europa- wordt gehouden in Canada, Niagara-on-the-Lake. Het thema is, niet zo verwonderlijk, Nieuwe Horizonten. Er waren ruim 12.000 deelnemers.
1956
Hoofdcommissaris van de Katholieke Verkenners H.F.M. van Voorst tot Voorst neemt afscheid, zijn opvolger wordt Mr. F.B.J. Janssens die 8 jaar hoofdcommissaris zou blijven. Onder de nieuwe hoofdcommissaris zouden de Katholieke Verkenners zich ontwikkelen van jeugdbeweging tot jeugdorganisatie. In 1956 telde de K.V. ruim 40.000 leden.
1957
Gouden jubileumjaar van de wereldbeweging en 100e geboortedag van Baden-Powell.
Op 22 februari opent Lady Baden-Powell het derde wereldcentrum van de meisjes Our Cabana in Mexico.
Het Baden-Powell jaar wordt op 23 februari geopend met een herdenkingsdienst in de Domkerk in Utrecht. Aanwezig zijn H.M. Koningin Juliana en 2000 leiders en leidsters van de vier verenigingen.
Er worden vier wereldkampen gehouden voor padvindsters en gidsen in Canada, Engeland, de Filipijnen en Zwitserland. Alleen al aan het kamp op Windsor in Engeland namen 4000 meisjes uit 60 landen deel. 32.000 Verkenners, voortrekkers/senioren en leid(st)ers uit ruim 90 landen komen naar het Engelse Sutton Goldfield (bij Birmingham) voor de Jamboree Indaba-Moot (J.I.M.). Deze Jubileum-festiviteit wordt bezocht door het Britse Koningspaar, minister-president Harold MacMillan, secretaris-generaal van de U.N.O. en de ambassadeurs van alle landen ter wereld waar Baden-Powell’s Scouting en Guiding bestaat. Hoewel ze in verschillende delen van de wereld verblijf hebben, is de complete Baden-Powell familie aanwezig.
1958
Dit jaar wordt de eerst Jamboree on the Air (of kortweg JOTA) gehouden.
Bij de Katholieke Verkenners wordt een nieuwe speltak geïntroduceerd voor jongens ouder dan 13/14 jaar; de Rowans. Jan Wygerink, die lange tijd beheerder is geweest van Gilwell St. Walrick, was de geestelijke vader van deze nieuwe speltak.
In Nederland deed in deze jaren ook een andere vorm van jeugdwerk zijn intrede: het ‘open’ jeugdwerk, als tegenhanger (en later zelfs de concurrent) van het traditionele ‘gesloten’ jeugdwerk, dat wil zeggen vormen van jeugdwerk die zich kenmerkten door lidmaatschap, eigen gewoontes en levensovertuigingen en een eigen methode van werken. De opbouw van de Nederlandse verzorgingsstaat kostte zoveel geld dat de regering de tering naar de nering moest zetten. Er werd een bestedingsbeperking ingevoerd, wat direct leidde tot subsidiekortingen bij de jeugdorganisaties.
Opvallend in deze jaren binnen het Nederlandse Verkennen was ook het verlangen naar nieuwe wegen te zoeken. Men begon zich af te vragen of het Verkennen in zijn toenmalige vorm nog wel beantwoordde aan de eisen van de tijd. Een veelzeggende kreet uit een van de kaderbladen was: “De wereld om ons heen verandert”. En dat die wereld snel aan het veranderen was, bleek onder andere uit de lancering van de Russische Satelliet, Spoetnik, in oktober 1957 en in 1961 uit de lancering van de eerste mens in de ruimte, Joeri Gagarin.
1959
De 10e Wereld Jamboree wordt gehouden, de eerste in het Verre Oosten, in de Filipijnen.
[page_block hash_id=’jaren60′]
1961
De Katholieke Verkenners (tot dan toe behorend bij de Vereniging de Katholieke Jeugd Beweging), worden een zelfstandige vereniging, de Katholieke Verkenners (K.V.)
1962
In 1962 bezocht Lady Baden-Powell het internationale padvindsters- en gidsenkamp Stop-Contact in Dwingeloo.
1963
De 11e Wereld Jamboree in Marathon, Griekenland. Het Filipijnse Jamboree Contingent komt om bij een vliegtuigramp. De wereld is geschokt door de moord op de Amerikaanse President Kennedy, ook voor vele jongeren een symbool van vooruitgang en ontwikkeling.
1966
Het vierde wereldcentrum van de WAGGGS, Sangam in India, wordt op 16 oktober door Lady Baden-Powell geopend.
Op de Besthmenerberg in Ommen vieren 7000 padvindsters hun 10e Jubeldag. Lady Baden-Powell, Koningin Juliana, padvindsters en gidsen van andere landen zijn hierbij aanwezig. Als ‘Jubel’-goede daad werd een geldbedrag bijeen gebracht. Honderden kindertehuizen, kinderziekenhuizen en dergelijke in alle provincies kregen een groot bedrag om de jeugdbibliotheek aan te vullen.
1967
De 12e Wereld Jamboree vond plaats in Idaho, U.S.A.
1968
Op 30 januari werd de Federatie Scouting Nederland opgericht onder gelijktijdige opheffing van de Landelijke Padvinders Raad. Deze raden waren verantwoordelijk geweest voor de gezamenlijke activiteiten van de vier verenigingen; de contactgroep BE/Blauwe Vogels, de Landelijke Bandcommissie, de Commissie Heitje-Karweitje, de Nationale Pivoraad, Trans Euro Scout (reisbureau) en de Nationale Studenten Padvinders Conferentie. Dit was de eerste stap op een weg die 5 jaar later in een fusie zou eindigen. Het was een federatie, wat betekende dat de vier verenigingen zelfstandig bleven, maar gezamenlijke activiteiten en belangen bundelden.
De zestiger jaren lieten een versnelde ontwikkeling zien op sociaal, cultureel, politiek en religieus terrein. Met die ontwikkelingen hebben de vier Scouting verenigingen in mindere of meerdere mate geworsteld, omdat ze beseften dat ze die ontwikkelingen niet konden negeren als jeugdorganisaties, maar tegelijkertijd ook niet zo snel een passend antwoord daarop hadden. Het thema van de Koempoelan van de K.V. in 1969 luidde: ”t Gist’. Dit is ook een van de redenen dat de ledentallen niet toenamen, zelfs hier en daar terugliepen. De beslissing om in 1968 een federatie op te richten met het achterliggende doel van een fusie op langere termijn was in dat kader een logische stap.
Ook in internationaal Scouting verband gebeurde heel wat. Steeds meer voormalige koloniën vragen als zelfstandig geworden naties in de verbanden van de World Organisation of the Scout Movement (WOSM) om ‘eigenheid’ in de vertaling van de alom geaccepteerde originele Baden Powell principes. Zo ontstaan er in beide wereldorganisaties regionale verbanden in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Europa. Onder andere via de Raad van Europa en de European Youth Council groeit er ook een oost-west relatie binnen het Europese Continent. In het westelijk deel van het Europese Continent zijn Scouting en Guiding (in een aantal landen reeds volledig gefuseerd) sterke jeugd- en jongerenorganisaties. In het oostelijk deel van Europa zijn het de ‘pionierverenigingen’ voor jeugdigen van 6 tot 20 jaar, die zeer actief zijn. Praktisch gezien zijn er vele overeenkomsten, al was het maar omdat de eerste tien tot twintig jaar van Baden-Powell’s Scouting in de meeste Oost-Europese landen Scouting en Guiding sterke organisatorische verbanden kennen in die landen. Baden-Powell bezocht onder andere Rusland, Polen, Tsjechoslowakije, Roemenië en Hongarije, waar in 1933 de 4e Wereld-Jamboree werd gehouden met maar liefst 25.000 deelnemers. Een verdergaande dialoog met de in de Oost-Europese landen bestaande jeugdorganisaties, met behulp van de European Youth Council wordt voortgezet.
[page_block hash_id=’jaren70′]
1971
De 13e Wereld Jamboree vond plaats in Tokyo, Japan.
6 januari 1973
Na drie jaar van intensief overleg onder voorzitterschap van mevrouw G.N. van Berkel en na tijdrovende consultatie van beide wereldverbonden van Scouting en Guiding, wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Jaarbeurs-Congrescentrum te Utrecht de ene Vereniging Scouting Nederland een feit. Het fusieproces was daarmee nog niet afgerond. Het samengaan van de vier verenigingen vroeg een groeiproces om tot afstemming van visies te kunnen komen. Zo ontstaat een nieuwe vereniging van 100.000 jeugd- en kaderleden, terwijl enige tijd later een Vereniging Vrienden van Scouting wordt opgericht. Dit is een samenvoeging van enkele duizenden oud-leden van de verschillende voormalige verenigingen: mensen die niet meer actief kunnen zijn, maar die wel de nodige georganiseerde ‘support’ aan de actieve Scoutingbeweging kunnen geven.
1973
Eerste voorzitter van Scouting Nederland wordt de burgemeester van Weerselo, de heer W.L.G. Schelberg, die echter na een jaar wegens drukke ambtsbezigheden deze functie overdraagt aan mr. W.F. van Dorp.
Op 20 oktober verricht H.M. Koningin Juliana de officiële opening van het Landelijk bureau in Amersfoort.
Lady Baden-Powell werd door de Verenigde Naties (FAO) uitgeroepen tot de vrouw van het jaar. Zij ontving daarvoor de Ceresmedaille.
1975
De 14e Wereld Jamboree vond plaats in Lillehammer, Noorwegen.
25 juni 1977
Op 88-jarige leeftijd overlijdt Lady Baden-Powell. Op 26 september 1977 vindt de dankdienst plaats in de Westminster Abbey in Londen ter nagedachtenis aan Lady Baden-Powell.
1979
De 15e Wereld Jamboree zou in Iran worden gehouden, maar is vanwege politieke onlusten in dat land afgelast. In plaats hiervan werd een “Wereld Jamboree Jaar” gehouden, waarbij landen werden opgeroepen om overal ter wereld “Wereldjamboreekampen” te houden. Zo werden over de hele wereld een groot aantal Join-in Jamboree / Jamboree pour tous activiteiten georganiseerd.
[page_block hash_id=’jaren80′]
1980
Op 18 oktober wordt in Leusden het nieuwe Landelijk Bureau van Scouting Nederland geopend. Het eerste gezamenlijke bureau te Amersfoort bleek al gauw te klein om onderdak te bieden aan een groeiende jeugdorganisatie. Daarom werd tot nieuwbouw besloten. Het pand in Amersfoort werd verkocht en ook de ScoutShop, tot dan toe gevestigd in Den Haag, kreeg een plaats in het nieuwe Landelijk Bureau.
1981
Op 12 februari wordt in de Westminster Abbey in Londen een nieuwe plaquette onthuld ter nagedachtenis aan Lord en Lady Baden-Powell.
Prins Claus wordt beschermheer van Scouting Nederland en brengt een werkbezoek aan het Landelijk Bureau.
1983
De 15e Wereld Jamboree vond plaats in Calgary, Canada.
1985
Scouting Nederland start -na goede ervaringen in het buitenland- met een nieuwe speltak voor 5 tot 7-jarigen: de Bevers.
Scouting Nederland viert feest, omdat het 75 jaar geleden is, dat het Spel van verkennen in Nederland is begonnen. Het jubileumjaar begint met een taartenactie en eindigt met een feestmaand. Onder het motto Scouting natuurlijk avontuurlijk vinden gedurende het gehele jaar activiteiten plaats, met als hoogtepunten het spel Jubilee voor welpen en kabouters, de Jubileum-Jamboree en het NaWaKa, waaraan in totaal 10.000 jongens en meisjes deelnemen, onder wie 2000 buitenlandse scouts.
1988
In januari vindt de 16e Wereld Jamboree plaats in Sidney, Australië.
De wereldorganisaties van Scouting wijzen de organisatie van de Achttiende Wereld Jamboree in 1995 toe aan Scouting Nederland. Scouting Nederland wil dit mega-evenement graag gebruiken als middel om de vereniging verder te ontwikkelen, zowel in kwaliteit als in kwantiteit.
1989
In april neemt Z.K.H. Prins Bernhard afscheid als Koninklijk Commissaris van de vereniging.
[page_block hash_id=’jaren90′]
1990
Op Koninginnedag, 30 april, viert Scouting Enschede het 75-jarig bestaan. Er wordt een activiteitenmarkt gehouden op het Van Heekplein. Daar kunnen leden en niet-leden kennismaken met allerlei scouting-activiteiten, zoals pionieren, broodjes bakken, abseilen en kamperen. Ook wordt er een stadsvossenjacht gehouden. Deze viering was trouwens 4 of misschien zelfs 5 jaar te laat. In Enschede waren in ieder geval in 1911 al padvinders actief.
In december 1990 verschijnt de laatste Stip, het blad voor Welpen en Kabouters. In deze Stip verschijnt opvolger Scouty voor het eerst.
1991
Gedurende het jaar vindt de introductie plaats van een nieuw spelaanbod voor Scouting Nederland. Onderdeel hiervan is een programma aanbod voor een gemengde speleenheid van jongens en meisjes tussen 7 en 11 jaar: de Esta’s.
De 17e Wereld Jamboree vindt plaats in augustus in Soraksan National Park in Zuid-Korea.
1992
In één jaar tijd vinden twee bijzondere evenementen plaats: het Nationaal Water Kamp (Nawaka) met 5000 deelnemers, eind juli in Roermond en de Scout-In, een weekend voor 7.000 leidinggevenden eind september.
De Stichting Wereld Jamboree 1995 wordt op- en ingericht.
1993
De Stichting Wereld Jamboree start de werving van 3.000 vrijwilligers die de Europese Jamboree in 1994 en de Wereld Jamboree in 1995 moeten gaan organiseren.
Scouting Nederland start in het najaar een omvangrijke publiciteitscampagne om het vervlakte imago van de vereniging opnieuw in te kleuren. Scouting zet hiervoor onder meer TV-reclamespots in. Dit alles is onderdeel van een groeicampagne, waarbij Scouting streeft naar 140.000 leden in 1996.
1994
Op 1 januari start het landelijk niveau van Scouting Nederland in een nieuwe organisatiestructuur, waarbij het mogelijk wordt nog klantgerichter te werk te gaan.
In de zomer werd de 1e Europese Jamboree gehouden in Flevoland bij Biddinghuizen/Dronten. Het was de ‘generale repetitie’ voor de Wereld Jamboree een jaar later.
1995
De 18e Wereld Jamboree vond plaats in Biddinghuizen bij Dronten in Nederland. Scouting Nederland was de trotse organisator van deze tweede Wereld Jamboree in ons land. In de polder van de provincie Flevoland komen 29.066 scouts en leiders uit 166 landen bijeen om 11 dagen lang met elkaar op te trekken. Dagelijks beheerste de Jamboree het nieuws in Nederland en daarbuiten. Zo was de wereld getuige van een enorm scoutingspektakel. De slogan was ‘The future is now!’. Baken op het gigantische Jamboreeterrein was een enorme gepionierde toren van ruim 65 meter hoog. Tot op dit moment een wereldrecord. Aan deze jamboree doen 4 IST-ers van onze groep mee. IST staat voor International Service Team, dat zijn de internationale vrijwilligers die worden ingezet om een jamboree mogelijk te maken.
1997
De eerste Jamboree on the Internet (JOTI) wordt gehouden. De JOTI wordt gekoppeld aan de Jamboree on the Air (JOTA), die jaarlijks in het derde volle weekend van oktober plaatsvindt. Zowel de JOTA als de JOTI zijn wereldwijde scoutingactiviteiten, die worden georganiseerd door het World Scout Buro in Genève.
1998
Op 25 april 1998 wordt de eerste Jamboree on the Trail (JOTT) gehouden. Het initiatief voor deze jaarlijkse wereldwijde hike-dag komt uit Canada. De activiteit is bedoeld voor scouts van alle leeftijden en deelname kan op elke manier; van een boswandeling met de bevers tot een meerdaagse hike voor rowans & sherpa’s of stamleden. Sindsdien wordt de JOTT jaarlijks gehouden op de tweede zaterdag in mei.
1998/1999
Rond de jaarwisseling wordt de 19e Wereld Jamboree gehouden in Picarquin in Chili. Het is dan zomer op het zuidelijk halfrond.
[page_block hash_id=’21e_eeuw’]
2000
Van 24 juli tot en met 2 augustus 2000 doen 4000 scouts uit 23 landen mee aan de 1e Nationale Jamboree van Scouting Nederland. Op het voormalige Wereld Jamboreeterrein naast SixFlags (nu Walibi World) in Dronten is er tien dagen van alles te beleven.
2002
Prins Claus, beschermheer van Scouting Nederland, overlijdt in oktober.
2002/2003
De 20e Wereld Jamboree wordt rond de jaarwisseling gehouden in Sattahip in Thailand.
2003
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kondigt aan dat Scouting Nederland vanaf 2004 geen instellingssubsidie meer krijgt van de rijksoverheid, maar een afbouwsubsidie. Met ingang van 2006 wordt Scouting Nederland, de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land, zelfs volledig geschrapt uit het welzijnsbeleid van het ministerie. Dit geldt trouwens niet alleen voor Scouting, maar voor alle landelijke vrijwillige jeugdorganisaties. Ondanks protestacties gaan deze bezuinigingen gewoon door. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de landelijke organisatie.
2004
De 2e Nederlandse Nationale Jamboree wordt gehouden in Liempde bij Eindhoven. Als gevolg van de bezuinigingen wordt het Landelijk Bureau omgevormd tot een Landelijk Servicecentrum.
De nieuwe speltak Plus-Scouts wordt opgericht. Plus-Scouts zijn buitengewone leden van 23 jaar en ouder, die geen functie binnen Scouting hebben, maar wel lid willen blijven of worden van Scouting Nederland. Dat kan als een kring binnen een Scoutinggroep, als een zelfstandige kring binnen een regio of als een landelijke Plus-Scoutskring. Het aantal Plus-Scouts stijgt binnen 2 jaar van nog geen 200 tot meer dan 3000.
De Vereniging Vrienden Van Scouting wordt op 1 januari 2004 opgenomen binnen Scouting Nederland als Plus-Scoutskringen.
2005
H.K.H. Prinses Máxima wordt beschermvrouwe van Scouting Nederland.
2006
Nepal geeft een 5.890 meter hoge Himalaya-top de naam “Baden-Powell Scout Peak”. Dit ter ere van Baden-Powell en het aanstaande jubileumjaar.
Tot 1 juni maakt de Nederlandse scoutinggroep in Zeven, Duitsland deel uit van de regio Essnlaand. De groep is opgeheven vanwege de sluiting van de Nederlandse legerbasis bij Seedorf. Het is de laatste groep van het voormalige district West-Duitsland.
2007
Op 21 mei om 06:50 uur bereiken drie scouts van een Britse scouting-expeditie de top van de Mount Everest. Deze eerste scouting-expeditie naar het hoogste punt ter wereld staat in het teken van het 100-jarig bestaan van de wereldwijde Scoutingbeweging dit jaar.
Ook op 21 mei, tijdens de regioraad in Essnlaand, presenteert zich een nieuwe groep aan de regio: studentenstam Radix Enschede. Deze studentenstam heeft als basis de Universiteit Twente en de Saxion Hogeschool in Enschede.
De 21e Wereld Jamboree wordt gehouden in Groot-Brittannië, op Hylands Park bij Chelmsford in de omgeving van Londen. Hier wordt het eeuwfeest van Scouting gevierd. Op Brownsea Island, voor de Engelse Zuidkust, wordt het eerste padvinderskamp van 1907 – waar alles begon – nog eens herhaald, met het oorspronkelijke programma van 100 jaar geleden. Op 1 augustus om 08.00 uur wordt aan het begin van de tweede eeuw voor Scouting tijdens de Scouting Sunrise door tienduizenden scouts wereldwijd de belofte hernieuwd. Op Brownsea Island gebeurt dit door twee scouts – een jongen en een meisje – uit alle landen waar Scouting bestaat. Aan deze jamboree doet 1 jeugddeelnemer van onze groep mee.
Op Gilwell Ada’s Hoeve wordt na een restauratie van drie jaar de monumentale totempaal van 14 meter hoog opnieuw geplaatst. Deze totempaal is in 1960 gemaakt door twee scouts uit Singapore ter gelegenheid van een internationaal leiderskamp.
In het derde volle weekend van oktober wordt (nog een jubileum!) de 50e Jamboree on the Air (JOTA) gehouden. Deze wordt geopend door minister-president Balkenende.
2009
Tijdens de Scout-In in september wordt de nieuwe ScoutFit gepresenteerd, het nieuwe scoutinguniform. Het jaar staat meer en meer in het teken van de voorbereiding van het feestjaar 2010.
2010
Scouting bestaat 100 jaar in Nederland. Het was een feestjaar voor alle scouts. De aftrap van het jubileumjaar wordt gegeven met de actie ‘Tijd voor taart’: het uitdelen van honderden taarten aan burgemeesters tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsrecepties. De 8 Enschedese groepen trekken gezamenlijk naar het stadhuis om de taart aan te bieden aan burgemeester Den Oudsten. In de loop van het jaar organiseren vele groepen en regio’s activiteiten rond het thema ‘100’. Op 20 maart vieren de Enschedese groepen het jubileum door op de Oude Markt een enorme slagroomtaart te maken van ruim 100 meter lang. Na het aansnijden van de taart door wethouder Wallinga vonden ruim 2000 stukken taart hun weg naar de 400 deelnemers, belangstellenden en het winkelend publiek. Op 15 mei vieren meer dan 25.000 scouts vanaf 7 jaar feest in Utrecht tijdens Scouts2day. Duizenden bevers toveren op 12 juni Dierenpark Amersfoort om in een rode zee van feestvierende kinderen. Onze groep was natuurlijk bij beide activiteiten van de partij! In augustus is het tijd voor de JubJam100 in Roermond, met meer dan 11.000 deelnemers.
2011
De 22e Wereld Jamboree wordt gehouden in Rinkaby, in het zuiden van Zweden. Aan deze jamboree doen 2 jeugddeelnemers en 1 IST-er van onze groep mee.
2012
Op 21 juli sluit de ScoutShop in Lonneker haar deuren. Daarmee komt helaas een eind aan een lange traditie dat er in Enschede een ScoutShop is gevestigd. De scouts in onze regio zijn nu aangewezen op de internetwinkel of de winkels in Zwolle of Arnhem. Ook zal er vaker een mobiele ScoutShop in de regio te vinden zijn.
2015
In juni 2015 opent Koningin Máxima het Scoutinglandgoed Zeewolde. Een nieuw kampeer- en evenemententerrein, speciaal voor Scouting. In natuurgebied het Horsterwold aan het Veluwemeer ten zuiden van Zeewolde kunnen kinderen en jongeren uitdagende activiteiten beleven, midden in de natuur en op het water.
De 23e Wereld Jamboree wordt gehouden in Kirarahama, bij het plaatsje Ajisu op Honshu in Japan. Aan deze jamboree doet 1 IST-er van onze groep mee. Tijdens deze WJ herdenkt Japan op 6 augustus dat 70 jaar eerder de atoombom boven Hiroshima is afgeworpen. Bij de officiële herdenking in Hiroshima (150 km van het WJ-terrein) zijn scouts aanwezig van elk land dat op de WJ vertegenwoordigd is.
De toekomst begint vandaag…
2019
De 24e Wereld Jamboree wordt gehouden in Noord-Amerika en wordt door drie landen gezamenlijk georganiseerd: Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Dat is een primeur. De locatie is het Summit Bechtel Reserve in de bergen van West Virginia, sinds de opening in 2013 de thuisbasis voor de Amerikaanse nationale jamborees. Het scoutingterrein is maar liefst 57 km² groot. Het ligt bijna 400 km ten westen van Washington DC.
Meer informatie
Wil je meer weten over één van de volgende onderwerpen, klik dan op dat onderwerp:
• Scouting Nederland
• De geschiedenis van onze groep
• Dominee Nanne Zwiep