Scouting Regio Essnlaand

Logo Regio Essnlaand - Het Twentse ros en een midwinterhoornScouting Nanne Zwiep maakt met 16 andere groepen deel uit van Scouting Regio Essnlaand. Dit is één van de 46 regio’s van Scouting Nederland. Onze regio heeft 1400 jeugdleden en 400 kaderleden (vrijwilligers).

Scouting Regio Essnlaand ligt in het noorden en oosten van Twente. De regio omvat groepen in de plaatsen Enschede (5 groepen), Haaksbergen (2), Oldenzaal (2), Losser (2), Rossum, Denekamp, Ootmarsum, Vasse en Weerselo. In Enschede is verder de studentenstam Radix Enschede gevestigd, een scoutingvereniging voor studenten van de Universiteit Twente en hogeschool Saxion. Het is één van de zes studentenstammen in Nederland. Binnen de grenzen van onze regio liggen het Scouting Buitencentrum De Voshaar (in de omgeving van het Rutbeek) en het regiogebouw Lambarene (achter de Universiteit Twente). Lambarene is ook de thuisbasis van studentenstam Radix. In Enschede is verder als onderdeel van de DMBE een scoutingband actief. Deze is voortgekomen uit de Enschedese Padvinders Marsband (EPMB).
[spacer]

Regiospel 2011Wat doet de regio?
De regio zorgt onder meer voor het bevorderen van contacten en uitwisseling tussen de groepen. Onderdeel daarvan is de coördinatie van de regionale scoutingactiviteiten. Voor elke leeftijdsgroep is er een regionale activiteit, zoals de Bever-Doe-Dag, de Jungledag, de regionale scoutingwedstrijden en de nachthike. De organisatie van deze activiteiten is in handen van vaste of wisselende teams van regiovrijwilligers en groepen.

Verder zorgt de regio voor training van vrijwilligers en ondersteuning van de groepen en vertegenwoordigt zij de regiogroepen in (boven)regionale zaken en de landelijke raad van Scouting Nederland. Het regiogebouw Lambarene wordt verhuurd.
[spacer]

Organisatie
Het regiobestuur bestaat op dit moment uit 6 personen, waaronder de voorzitter, de secretaris, de penningmeester en de afgevaardigde voor de landelijke raad van Scouting Nederland. Alle bestuursleden zijn vrijwilligers.

Het beleid van de regio wordt vastgesteld in de regioraad, die bestaat uit vertegenwoordigers van alle groepen in de regio. De regioraad bespreekt ook de stukken voor de landelijke raad, zodat de afgevaardigde namens onze regio kan spreken. Stemmen in de landelijke raad gebeurt trouwens zonder last of ruggespraak. De regioraad wordt 3 keer per jaar gehouden.

Scouting Regio Essnlaand was tot eind 2015 met de 3 andere regio’s in Overijssel aangesloten bij het Provinciaal Steunpunt Scouting Overijssel. Het steunpunt is met ingang van 2016 opgeheven door het stopzetten van de provinciale subsidie. In de taken die bij het steunpunt lagen moet nu door de regio’s en groepen zelf worden voorzien.

Voor meer informatie over onze regio kun je terecht op de website van de Regio Essnlaand.